Przepis konkursowy

WIETNAMSKA ZUPA PHO
Zdjęcie przepisu
Składniki:
600 g wołowiny z kością (najlepszy jest ogon wołowy, lub np. szponder),
3 łyżeczki soli,
pół główki czosnku (nieobranej),
2 cebule,
50 g korzenia imbiru,
60 ml sosu rybnego,
1 łyżeczka cukru trzcinowego,
500 g makaronu ryżowego,
150 g chudej wystekowanej wołowiny (np. udziec lub łopatka),
5 małych podłużnych cebulek dymek,
bulionetka do duszonych mieś Knorr,
ostra (mała) papryczka chili pokrojona na cienkie plasterki,
garść kiełków fasoli mung,
garść liści kolendry,
limonka pokrojona na ćwiartki,
sos rybny, wedle uznania (dla smaku)
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Mikołaj (Warszawa)
(Głosów: 5)


Zostań mistrzem kuchni

Przygotowanie: Wołowinę z kością włożyć do garnka z zimną wodą, dodać 2 łyżeczki soli. Zostawić na godzinę. W międzyczasie przygotować bulionetkę. Cebulę, czosnek i imbir opalić na grillu lub na palniku kuchenki często obracając aby delikatnie przypalić zewnętrzną warstwę. Ostudzić i obrać ze skórki. Mięso wyjąć z osolonej wody, garnek opłukać, włożyć z powrotem mięso i dodać dwa litry czystej zimnej wody. Zagotować i gotujący się wywar przez 15 minut szumować po czym ustawić na małym gazie aby tylko mrugał. Dodać sos rybny, łyżeczkę soli, cukier, zgrubnie posiekane czosnek, cebulę i imbir oraz woreczek przypraw. Przykryć i gotować minimum 3 godziny. Po tym czasie wyjąć mięso (można je wykorzystać np. do pierogów, krokietów czy pasztecików) a bulion przecedzić przez sitko do czystego garnka. Dodać dymki (białe i jasnozielone części, zielony szczypior posiekać i odłożyć do podania) i postawić na małym gazie (bulion musi być gorący podczas wlewania do misek). Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, np. moczyć suchy makaron przez 15 minut w wodzie, następnie wrzucić na wrzątek i gotować przez 1 minutę. Odcedzić na sitku i przełożyć do misek. Stek z wołowiny pokroić na cieniutkie paseczki w poprzek włókien (najłatwiej to zrobić gdy mięso będzie zmrożone). Ułożyć na makaronie (jeśli mięso było zmrożone trzeba poczekać aż ogrzeje się do temperatury pokojowej) i zalać gorącym bulionem (mięso ugotuje się w bulionie i będzie idealnie miękkie i soczyste). Dodać 2-3 cienkie plasterki pikantnego chili, szczypior, kiełki fasoli mung, liście kolendry i mięty i skropić sokiem z limonki.
Wieżyczka Łososiowa
Wieżyczka Łososiowa
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 4020
Pomidorki faszerowane
Pomidorki faszerowane
30 min. 2 łatwy
Głosów: 16
Smoothie jaglany z morelami i borówkami
Smoothie jaglany z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 27
Domowa pizza korona
Domowa pizza korona
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 1468
Mandarynkowa rozkosz
Mandarynkowa rozkosz
30-60 min. 6 średni
Głosów: 2
Jesienna zupa dyniowa
Jesienna zupa dyniowa
30-60 min. 4 średni
Głosów: 2