Przepis konkursowy

MINI PIZZA Z TUŃCZYKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
drożdże, 15 g
ciepła woda, 150 ml
cukier, 1 i 1/2 łyżeczki
mąka pszenna, 250 g
sól, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 2 łyżki
pomidory bez skórek, 1 puszka
suszone oregano, 1/2 łyżeczki
tuńczyk kawałki, 1 puszka
pomidor, 1
oliwki, 10 szt
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor: Dmytro (Warszawa)
(Głosów: 3)


Zostań mistrzem kuchni

2 średnie pizze. Ciasto: Drożdże wymieszać w kubku z ciepłą wodą, dodać cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Sos pomidorowy: Pomidory z puszki zagotować w rondelku razem z oliwą, solą, pieprzem, oregano oraz cukrem. Zmiksować lub rozdrobnić widelcem a następnie gotować przez około 15 minut pod przykryciem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, każdą część rozpłaszczyć na dnie blaszki (tortownicy) posmarowanej oliwą. Odstawić na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem ze ściereczki. Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury 250 ℃. Podrośnięte ciasto na pizze posmarować sosem pomidorowym rysując okręgi. Posypać tartym serem. Włożyć tuńczyka, pomidory, oliwki. Włożyć pizzę do piekarnika. Blaszki z pizzą stawiać na kratkę piekarnika ustawioną w środkowej jego części. Piec przez około 9 - 10 minut, aż boki pizzy lekko się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący. Wyjąć pizzę z piekarnika i posypać rukolą.
Kruche ciasto z budyniowa pianką i malinami
Kruche ciasto z...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 40
Szpinakowa zapiekanka, czyli zdrowie na talerzu
Szpinakowa zapiekanka,...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 235
Marchewkowa rozkosz czyli treningowe ciasto marchewkowe
Marchewkowa rozkosz...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 12
Drobiowa rozkosz
Drobiowa rozkosz
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 14
Tarta z brokułami i serem feta
Tarta z brokułami i...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 3975
Omlet puszysty
Omlet puszysty
30 min. 2 łatwy
Głosów: 42