Przepis konkursowy

PIEROŻKI ZE SZPINAKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka , 400 g
gorąca woda, 250 ml
jajko, 1 szt
mrożony szpinak, 250g
czosnek, 2 ząbki
masło klarowane Mleczna Dolina, 100 g
zmielony biały ser, 250 g
sól, pieprz,
lawnda do dekoracji,
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Mariola (Nowa Sól)
(Głosów: 4000)


Zostań mistrzem kuchni

Mąkę rozsypać na stolnicy, zrobić w niej dziurkę i wlewać gorącą wodę, mieszać nożem. Dodać jajko i wyrabiać ciasto aż przestanie kleić się do rąk. Szpinak rozmrozić. Roztopić masło klarowane na patelni, dodać rozdrobniony czosnek i zeszklić. Dodać szpinak i smażyć aż odparuje nadmiar wody. Dodać zmielony ser i nadal podsmażać. Przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrajać z niego małe krążki, nadziewać farszem i formować małe pierożki. Pierożki gotować w osolonej wodzie około 3 minut aż nie wypłyną na wierzch. Podawać z roztopionym masłem klarowanym ze szczypta soli. Udekorować np. lawendą. Smacznego!
piwny tort słodko-słony
piwny tort słodko-słony
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 121
Tarta z cukinią, ricottą i kwiatami cukinii
Tarta z cukinią,...
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 3624
Ciasto z owocami i budyniową pianką
Ciasto z owocami i...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 41
Wspomnienie wakacji-muszle w serowej otoczce z kolendrą
Wspomnienie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 103
Kruche miodule z sezamem
Kruche miodule z sezamem
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 2
Sałatka nicejska z wędzonym łososiem
Sałatka nicejska z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 271