Przepis konkursowy

MUFFINKI CZEKOLADOWE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 220 g
kakao, 30 g
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
soda oczyszona, pół łyżeczki
gorzka czekolada posiekana, 200 g
jajka, 2
śmietana kwaśna, 300 ml
cukru, 150 g
masło roztopione , 80 g
śmietana kremówka, 500 ml
serek mascarpone, 250 g
cukier puder, 1/2 szklanki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Monika (Warszawa)
(Głosów: 2)


Zostań mistrzem kuchni

Najpierw w naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sodę oczyszczoną i cukier. W drugim mokre składniki: jajka, śmietanę i masło. Połączyć zawartość z dwóch naczyń, a następnie wymieszać do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę i całość wymieszać. Foremki do muffinek mam silikonowe ze sklepu Biedronki, więc nie muszę ich smarować. Do nich wystarczy nałożyć ciasto, tak do 3/4 ich wysokości. Do środka można włożyć kostkę czekolady, wiśnie, maliny albo inny dodatek - świetna niespodzianka. Piekarnik ustawić na 200ºC i piec je przez około 20 - 25 minut. Sprawdzać należy patyczkiem aż będą suche. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno, a pod koniec miksowania dodajemy cukier puder. Dodajemy stopniowo ser mascarpone i na niewysokich obrotach miksera łączymy. Nakładać na wystudzone muffinki za pomocą szprycy.
Krewetki w boczku z grilla z orzeźwiającą sałątką z grejpfruta
Krewetki w boczku z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 632
Cukinia faszerowana
Cukinia faszerowana
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 16
Pizza królewska dla odchudzających
Pizza królewska dla...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 3424
Galaretkowe LOVE
Galaretkowe LOVE
30 min. 6 łatwy
Głosów: 1788
Roladki Schabowe z pieczarkami i serem
Roladki Schabowe z...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 1704
GALARETKOWIEC
GALARETKOWIEC
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 7