Składniki:
Pierś z kurczaka, 2 szt.
Ciasto francuskie, 1 opakowania
Szpinak, 1 opakowanie
Ser mozarella, 1 opakowanie
Pieprz, sól, papryka, każde po 6 gr
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor:
krzysztof (białystok)
(Głosów: 15)
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przyprawić papryką, solą i pieprzem. Ułożyć filety na cieście francuskim, tak żeby dało się wokół nich wyciąć równe prostokąty.
Każdy prostokąt ponacinać w paski po obu stronach fileta. Na mięsie ułożyć szpinak z mozarellą. Ponacinane paski zawijać na kawałkach kurczaka, tak żeby wyglądały jak mumie, delikatnie ściskając je razem w miejscu złączenia.
Gotowe mumie wstawić na 35-45 minut (do czasu aż ciasto się zarumieni) do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem).
Połączenie ciasta francuskiego, które uwielbiam, z filetem z kurczaka jest rewelacyjne. Ciasto dopieka się idealnie, a i mięso jest dobrze dopieczone, ale nie suche. Wykonanie tego dania jest wyjątkowo proste i dość szybkie, a efekt na talerzu - robi wrażenie nawet na moich PIESKACH !!!!