Przepis konkursowy

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
białej kapusty, 3,5 kg
marchewki, 3
cebule, 2
oliwa z oliwek, 250 ml
octu, 1 szklanka
cukru, 1 szklanka
wody przegotowanej, 4 szklanki
czosnku przecisnąć przez praskę, 4 ząbki
soli, 2,5 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: aneta (żerkowice)
(Głosów: 1)


Zostań mistrzem kuchni

Kapustę szatkujemy, marchewki ścieramy i cebulkę kroimy w piórka. Tak przygotowane składniki zalewamy szklanką oleju i zostawiamy na około godzinę.Przygotowanie zalewy: 1 szklanka octu; 1 szklanka cukru; 4 szklanki wody przegotowanej; 4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę; 2,5 łyżki soli. Tak przygotowaną zalewę doprowadzamy do wrzenia. Kiedy nasza kapusta z resztą składników przeleżała sobie zalana olejem przez godzinkę, zalewamy gorącą zalewą całość naszej surówki. Zostawiamy całość jeszcze na godzinkę, aby lepiej się przegryzła. Po godzinie surówkę przekładamy do pojemników, pamiętajmy żeby surówka w pojemniku była zalana zalewą wtedy cały czas będzie świeża i unikniemy jej zepsucia. Jeśli Wasza surówka trafiła już do pojemników, umieszczamy ją w lodówce i możemy się cieszyć pyszną surówką przez około 3 tygodnie.
Tarta Oreo z Mascarpone
Tarta Oreo z Mascarpone
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 293
Szpinakowa zapiekanka, czyli zdrowie na talerzu
Szpinakowa zapiekanka,...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 235
GULASZ Z KOLOROWYM MAKARONEM
GULASZ Z KOLOROWYM...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 186
Roladki z brzoskwinią w winno-porowym sosie
Roladki z brzoskwinią...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 109
Ciasto z owocami i budyniową pianką
Ciasto z owocami i...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 41
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa
30-60 min. 8 trudny
Głosów: 2