Przepis konkursowy

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
białej kapusty, 3,5 kg
marchewki, 3
cebule, 2
oliwa z oliwek, 250 ml
octu, 1 szklanka
cukru, 1 szklanka
wody przegotowanej, 4 szklanki
czosnku przecisnąć przez praskę, 4 ząbki
soli, 2,5 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: aneta (żerkowice)
(Głosów: 1)


Zostań mistrzem kuchni

Kapustę szatkujemy, marchewki ścieramy i cebulkę kroimy w piórka. Tak przygotowane składniki zalewamy szklanką oleju i zostawiamy na około godzinę.Przygotowanie zalewy: 1 szklanka octu; 1 szklanka cukru; 4 szklanki wody przegotowanej; 4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę; 2,5 łyżki soli. Tak przygotowaną zalewę doprowadzamy do wrzenia. Kiedy nasza kapusta z resztą składników przeleżała sobie zalana olejem przez godzinkę, zalewamy gorącą zalewą całość naszej surówki. Zostawiamy całość jeszcze na godzinkę, aby lepiej się przegryzła. Po godzinie surówkę przekładamy do pojemników, pamiętajmy żeby surówka w pojemniku była zalana zalewą wtedy cały czas będzie świeża i unikniemy jej zepsucia. Jeśli Wasza surówka trafiła już do pojemników, umieszczamy ją w lodówce i możemy się cieszyć pyszną surówką przez około 3 tygodnie.
Ciasto czekoladowe
Ciasto czekoladowe
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 10
Nadziewane pampuchy
Nadziewane pampuchy
30-60 min. 4 średni
Głosów: 20
Kurczak Generała Tso
Kurczak Generała Tso
30-60 min. 4 średni
Głosów: 4669
W prostocie siła doznań podniebienia, czyli farfalle z tuńczykiem
W prostocie siła...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4
Kolorowe placki
Kolorowe placki
30 min. 4 łatwy
Głosów: 73
Placuszki marchewkowe z jabłkiem i cynamonem
Placuszki marchewkowe...
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 2