Przepis konkursowy

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
białej kapusty, 3,5 kg
marchewki, 3
cebule, 2
oliwa z oliwek, 250 ml
octu, 1 szklanka
cukru, 1 szklanka
wody przegotowanej, 4 szklanki
czosnku przecisnąć przez praskę, 4 ząbki
soli, 2,5 łyżki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: aneta (żerkowice)
(Głosów: 1)


Zostań mistrzem kuchni

Kapustę szatkujemy, marchewki ścieramy i cebulkę kroimy w piórka. Tak przygotowane składniki zalewamy szklanką oleju i zostawiamy na około godzinę.Przygotowanie zalewy: 1 szklanka octu; 1 szklanka cukru; 4 szklanki wody przegotowanej; 4 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę; 2,5 łyżki soli. Tak przygotowaną zalewę doprowadzamy do wrzenia. Kiedy nasza kapusta z resztą składników przeleżała sobie zalana olejem przez godzinkę, zalewamy gorącą zalewą całość naszej surówki. Zostawiamy całość jeszcze na godzinkę, aby lepiej się przegryzła. Po godzinie surówkę przekładamy do pojemników, pamiętajmy żeby surówka w pojemniku była zalana zalewą wtedy cały czas będzie świeża i unikniemy jej zepsucia. Jeśli Wasza surówka trafiła już do pojemników, umieszczamy ją w lodówce i możemy się cieszyć pyszną surówką przez około 3 tygodnie.
Cynamonowiec z mascarpone i amaretto
Cynamonowiec z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 88
Tagliatelle z prawdziwkami, szpinakiem i szynką parmeńską
Tagliatelle z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4739
Quiche z kurkami i serem bałkańskim
Quiche z kurkami i...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 49
Tort sałatkowy
Tort sałatkowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 2
Tarta Malinowa z Chmurką Waniliową
Tarta Malinowa z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 222
Najprostszy chleb domowy
Najprostszy chleb domowy
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 31