Przepis konkursowy

OWSIANE PANCAKES Z PIECZONYCH BURAKÓW I BANANÓW (WEGAŃSKIE!) + PUREE Z MANGO
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Płatki owsiane, 1 szklanka
Mleko roślinne (np. sojowe, kokosowe), 1,5 szklanki
Burak, 1 średni
Banan, 1 średni
Cynamon, 1 czubata łyżeczka
Świeżo starta gałka muszkatołowa, 0,5 łyżeczki
Mielone siemię lniane, 1 łyżka
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Woda gazowana (opcjonalnie), ok 4-5 łyżek
Olej rzepakowy, 1 łyżeczka
Mango, ok połowa średniego owocu
Sok z limonki/cytryny, 1 łyżeczka
Ekstrakt waniliowy, kilka kropel
Wiórki kokosowe, do posypania
Płatki migdałowe, do posypania
Syrop klonowy, do polania
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 2
poziom trudności: średni
Autor: Justyna (Włocławek)
(Głosów: 2)


Zostań mistrzem kuchni

PANCAKES: Upiec buraka w temperaturze ok 200°C (powinno to zająć od 1 do 1,5 godziny). Po wystygnięciu obrać ze skórki, umieścić w robocie kuchennym i zblendować do struktury puree. Przelać do oddzielnej miski i odstawić. Siemię lniane połączyć z 3 łyżkami mleka i odstawić do lodówki na co najmniej 15 minut. W robocie kuchennym zmielić płatki owsiane do struktury mączki. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia. Wkroić banana, wlać pozostałe mleko. Blendować aż do uzyskania gładkiej masy. Połączyć buraczane puree, mieszankę z siemienia lnianego i masę owsiano-bananową. Opcjonalnie można dodać kilka łyżek wody gazowanej (sprawia, że naleśniki są dodatkowo super delikatne i puszyste). Nagrzać patelnię i nasmarować olejem rzepakowym. Smażyć pancakes, aż na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę, aż brzegi będą chrupiące. PUREE Z MANGO: Umieścić w blenderze mango, sok z limonki i ekstrakt waniliowy. Blendować do uzyskania pożądanej konsystencji. JAK PODAWAĆ? Gotowe pancakes układać jeden na drugim, a między kolejne warstwy wlewać po odrobinie syropu klonowego. Całość (powstanie torcik) posypać płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi i obficie polać syropem klonowym. Jeść razem z puree z mango. RADA: Ciasto na pancakes najlepiej przygotować wieczór wcześniej i dać mu odpocząć przez noc w lodówce. To wtedy dzieje się prawdziwa magia smaku!:) SMACZNEGO! :)
JAGODOWE MUFFINKI Z CZEKOLADĄ
JAGODOWE MUFFINKI Z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 16
Kolorowy Miodownik
Kolorowy Miodownik
30-60 min. 8 średni
Głosów: 4272
PIERNIK  STAROPOLSKI
PIERNIK STAROPOLSKI
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 10
Rozgrzewająca zupa gulaszowa
Rozgrzewająca zupa...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 59
Zakręcona i nadziana roladka
Zakręcona i nadziana...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Roladki wieprzowe z serem i szczypiorkiem
Roladki wieprzowe z...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 63