Przepis konkursowy

PĘKAJĄCE CIASTECZKA CZEKOLADOWE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajko, 1
mąka pszenna , 1,5 szkl.
kakao, 0,5 szkl
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
masło, 250 g
cukier, 1,5 szkl.
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Katarzyna (Olecko)
(Głosów: 13)


Zostań mistrzem kuchni

W średniej misce łączymy suche produkty: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. W dużej misce mikserem na średnich obrotach ucieramy masło z cukrem, aż powstanie jasna kremowa masa do której dodamy jajko - ciągle ucierając. Do kremowej masy dodajemy stopniowo mieszankę mączną, aż połączymy wszystkie produkty w maślane ciasto. Ciasto formujemy w małe kulki (najlepiej proporcje ustalimy biorąc czubatą łyżkę ciasta i z niej uformować kulkę), kulki układamy na blachę pokrytą papierem pergaminowym w odstępie ok 5 cm. W piekarniku pod wpływem ciepła kulki same nabiorą kształt ciastka. Czas pieczenia: Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy 18-20 minut.
Owsiane ciastko z tahini
Owsiane ciastko z tahini
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 9
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1
Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym
Tajska zupa z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1241
Wieża wołowa-tatar z dodatkami
Wieża wołowa-tatar z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3
Kruchy placek z rabarbarem i malinami
Kruchy placek z...
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 67
Tarta wytrawna z boczkiem i pomidorkami koktajlowymi
Tarta wytrawna z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2247