Przepis konkursowy

PIJANY KOKOS
Zdjęcie przepisu
Składniki:
margaryna, 250 g
mąka, 2,5 szkl.
cukier, 1/2 szkl.
żółtka, 4 sztuki
proszek do pieczenia, 1 czubata łyżeczka
dżem z czarnej porzeczki, 300 g
krem:,
margaryna, 250 g
kasza manna, 1 szklanka
wiórki kokosowe, 1 szklanka
cukier Słodka Łyżeczka, 1 szklanka
czysta wódka, 1 szklanka
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Zofia (Kraków)
(Głosów: 236)


Zostań mistrzem kuchni

Do miski wsypać kaszę, wiórki, cukier, wlać wódkę i wymieszać. Zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia utrzeć kostkę margaryny na krem dodając po łyżce masę kokosową. Przygotować ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać. Dodać żółtka i margarynę. Całość wymieszać mikserem. Wymieszane składniki zagnieść szybko dłonią w kulkę. Zawinąć w folię i odłożyć na 20 minut do zamrażarki by ciasto stężało. Schłodzone ciasto podzielić na pół. Dwie identyczne foremki o wymiarach 22 x 27cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wykleić cienko ciastem. Ciasto posmarować dżemem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w termoobiegu około 15 minut w 180 st. C. Gotowy krem wyłożyć na jeden placek ciasta, przykryć drugim plackiem. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smażona wołowina podana z dżemem chilli i zieloną sałatką z papai serwowana na liściu bananowca
Smażona wołowina...
30 min. 2 trudny
Głosów: 7
BABECZKI NIESPODZIANKI
BABECZKI NIESPODZIANKI
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 70
Naleśniki z nutellą, karmelizowanymi bananami oraz bitą śmietaną.
Naleśniki z nutellą,...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 191
Ryż carry z kiełbasą - szybkie studenckie danie
Ryż carry z kiełbasą -...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 9
Tarta z brokułami i serem feta
Tarta z brokułami i...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 3975
Malinowa radość na serku mascarpone!
Malinowa radość na...
30-60 min. 6 średni
Głosów: 27