Przepis konkursowy

KOCIE OCZKA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jaja, 4
margaryny, 250g
mąki pszennej, 350g
cukru, 175g
wody, 6 łyżek
kakao, 3 łyżki
proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki
biszkopty okrągłe, 2 paczki
Miód wielokwiatowy, 2 łyżki
dżem wiśniowy, 0,5 słoika
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Ilona (Borek Wielkopolski)
(Głosów: 3)


Zostań mistrzem kuchni

Margarynę przełożyć do rondelka,dodać miód,cukier waniliowy,kakao,wodę,całość zagotować cały czas mieszając.Po zagotowaniu przestudzić.Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywną pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do wystudzonej masy dodać żółtka i zmiksować, gdy składniki się połączą dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec do masy wmieszać pianę z białek. Biszkopty sklejać po dwa dżemem (jeden biszkopt smarować dżemem i przykrywać drugim). Blachę do pieczenia o wymiarach 21×26 cm wyłożyć papierem, wylać połowę ciasta, na cieście poukładać biszkopty sklejone dżemem (w równych rzędach, obok siebie). Na biszkopty wylać drugą część ciasta. Ciasto piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto wystudzić i posypać cukrem pudrem bądź polać polewą czekoladową.
Czekoladowe ciasto z owocami w 5 minut
Czekoladowe ciasto z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 10
Warkocz Góralki
Warkocz Góralki
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 97
Delikatne łakocie
Delikatne łakocie
30 min. 4 łatwy
Głosów: 127
Małże z boczkiem i szpinakiem
Małże z boczkiem i...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 4069
Chrupiący falafel z grillowanym bakłażanem i humusem
Chrupiący falafel z...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1933
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Tajska zupa z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 35