Przepis konkursowy

PIZZA PARMA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I RUKOLĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna , 500 g
ciepła woda, 250 ml
świeże drożdże , 30 g
sól, 0,5 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 2 łyżki
koncentrat pomidorowy, 1 szt.
mieszanka ziół: bazylia,oregano i zioła prowansalskie, 20 g
pomidory w puszce, 1 szt.
szynka parmeńska typu włoskiego, 100 g
mozzarella, 1 szt.
świeża rukola, 100 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Katarzyna (Ząbki)
(Głosów: 101)


Zostań mistrzem kuchni

WYKONANIE: Drożdże rozpuszczamy w 250 ml ciepłej wody wraz z cukrem i dwiema łyżkami mąki. Dobrze mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozpuszczone drożdże, oliwę i sól.Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie (około 10-15 min). Gdy zdarzy się, że będzie za rzadkie, to dosypujemy mąki, zaś gdy przestanie się lepić, to odrobinę wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy okrągłą blachę do pizzy o śr. 25 cm. Smarujemy ją olejem. Następnie nastawiamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je i umieszczamy w formie do pizzy. Na ciasto nakładamy koncentrat pomidorowy, wymieszany wcześniej z ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Następnie kładziemy rozgniecione pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę mozzarellę i kilka plastrów szynki parmeńskiej (zostawiamy 3,4 plastry by dodać je, gdy pizza będzie już gotowa). Gdy piekarnik się nagrzeje, wkładamy pizze na 10-15 minut. Po wyjęciu pizzy, na wierzch kładziemy rukolę, pozostałe plastry szynki parmeńskiej i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego!:)
Filet w warzywach
Filet w warzywach
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2
Pavlova z owocami
Pavlova z owocami
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 130
Ciekawy dorsz
Ciekawy dorsz
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 7
Tiramisu
Tiramisu
30-60 min. 8 średni
Głosów: 7
Świnki w błotku
Świnki w błotku
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 9
Muszle z mięsem mielonym
Muszle z mięsem mielonym
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 61