Przepis konkursowy

PRZEKŁADANA KOSTKA CAPPUCCINO
Zdjęcie przepisu
Składniki:
CIASTO CIEMNE:,
jajka Ale Jaja, 4 sztuki
sól, szczypta
cukier, 1/3 szklanki
cukier wanilinowy, 1 opakowanie
kakao, 2 łyżeczki
mąka, 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana, 0,5 szklanki
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
CIASTO JASNE:,
jajka Ale Jaja, 3 sztuki
cukier, 0,5 szklanki
sól, szczypta
mąka, 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
NAPAR KAWOWY:,
woda, 1 szklanka
kawa rozpuszczalna, 4 łyżki
cukier puder, 4 łyżeczki
amaretto, 2 łyżki
KREM:,
śmietana 30%, 1 litr
cukier, 4 łyżki
śmietan-fix, 1 opakowanie
kakao, do smaku
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Iwona Kinga (Jaworzno)
(Głosów: 31)


Zostań mistrzem kuchni

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do pozbycia się kryształków cukru - polecam cukier drobny. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min w temp. 180 C. Gotowy biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy drugi biszkopt tym razem jasny. Czynność więc powtarzamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do pozbycia się kryształków cukru - polecam cukier drobny. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min w temp. 180 C. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ciemny biszkopt kroimy wzdłuż na dwa płaty ciasta i kropimy spirytusem. Wrzącą wodę wlewamy do miseczki dodajemy kawę rozpuszczalną oraz cukier puder i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy likier amaretto i ponownie mieszamy. Gotową kawą nasączamy biszkopt jasny. Śmietanę 30% ubijamy na niskich obrotach, aż będzie sztywna, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz śmietan - fix. Składamy ciasto: Płat biszkopta kakaowego, 1/3 kremu śmietankowego, biszkopt jasny nasączony kawą oraz ponownie 1/3 kremu i przykrywamy kolejnym płatem kakaowym oraz pozostałym kremem. Całość posypujemy kakao do smaku. Ciasto schładzamy ok 4 h. Smacznego !!
Muszle z nadzieniem porowo-cukiniowym
Muszle z nadzieniem...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 53
DE VOLAIE Z DORSZA
DE VOLAIE Z DORSZA
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Sos grzybowy z plackami ziemniaczanymi
Sos grzybowy z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 4046
Tuńczykowe Love
Tuńczykowe Love
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Tort Mileny
Tort Mileny
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 62
Pieczeń drobiowa
Pieczeń drobiowa
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 16