Przepis konkursowy

WŁOSKA PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka na pizzę typu 500, 500 g
drożdże świerze, 50 g
sól, szczypta
oliwa z oliwek, łyżka
cukier, łyżeczka
ciepła woda, 250 ml
sos pomidorowy, łyżka
szynka prosciutto, opakowanie
ser mozzarella, opakowanie
bazylia, listki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Anna (Jasło)
(Głosów: 101)


Zostań mistrzem kuchni

Wyrobić ciasto: do 500 g mąki na pizzę dodać pół kostki drożdży (50 g), łyżeczkę cukru, szczyptę soli i łyżkę oliwy. Dodać szklankę ciepłe wody i zagnieść w misce aż ciasto będzie gładkie i łatwo będzie odchodzić od ręki. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić kulę ciasta na dwie lub pozostawić w całości wówczas wyjdzie dużą porcja na dużej blaszce. Aby uformować okrągłą pizzę można pomóc sobie wałkiem. Na uformowanym cieście rozsmarować sos pomidorowy (najlepszy domowej roboty), rozłożyć plastry szynki prosciutto, porozrywać na kawałki mozarellę i dodać świeżą bazylię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na najniższy poziom i piec około 15-20 min.
Tort malinowo czekoladowy
Tort malinowo czekoladowy
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 25
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym
Zupa dyniowa z...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 19
Biszkoptowe z kremem
Biszkoptowe z kremem
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 146
Miodowy Orzechowiec
Miodowy Orzechowiec
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 244
Bułeczki świnki
Bułeczki świnki
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 1545
Toltilla z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Toltilla z łososiem,...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 9