Przepis konkursowy

QUICHE Z KURKAMI I SEREM BAŁKAŃSKIM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jaja Ale Jaja, 5 szt.
mąka pszenna, 250 g
masło, 150 g
sól, 1 łyżeczka
masło, 1 łyżka
kurki, 400 g
jogurt typu greckiego, 400 g
ser bałkański (lub feta), 100 g
średniej wielkości cukinia, 1 szt.
sól do smaku,
pieprz do smaku,
listki bazylii, 3 szt.
mała cebula, 1 szt.
cytryna, 1 łyżeczka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Alicja (Warszawa)
(Głosów: 49)


Zostań mistrzem kuchni

Spód tarty: Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem, odstawiamy. Mąkę należy przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło oraz sól. Rozcieramy palcami masło z mąką (albo mikserem, jeśli go mamy). Gdy powstaną okruchy ciasta, dodajemy jajko i dalej wyrabiamy ciasto, aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na ok. godzinę do lodówki. Nadzienie: Kurki dokładnie myjemy i odsączamy. Kroimy większe sztuki na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kurki i delikatnie podsmażamy na średnim ogniu (ok. 7 minut). Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, dusimy pod przykryciem wraz z kurkami, aż zmięknie (ok. 4 minuty). Pod koniec solimy i pieprzymy. Odstawiamy z ognia do wystudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, cytrynę, sól i pieprz do smaku. Roztrzepujemy rózgą (ma powstać jednolita masa). Wyjmujemy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy je na w miarę możliwości okrągły placek o średnicy większej niż forma i grubości ok. 5 mm. Przenosimy ciasto do formy (można zrobić to przy pomocy wałka - nawinąć na wałek i rozwinąć na formie). Ciasto ma starannie obklejać zarówno dno jak i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem. Całą formę z ciastem okrywamy folią aluminiową na którą równomiernie wysypujemy suchą fasolę (albo jabłko pokrojone w cząstki lub ziemniaki, ewentualnie silikonowe obciążenie do pieczenia, jeśli mamy). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 15 minut, następnie usuwamy folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez kolejne 13 minut na lekko złoty kolor. Po tym czasie wyjmujemy tartę z piekarnika. Na podpieczony spód wykładamy kurki z cukinią i cebulą. Zalewamy farsz masą jajeczno-jogurtową. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser bałkański (lub fetę) i delikatnie wciskamy go w masę. Na środku układamy 3 listki bazylii. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika (grzanie góra-dół) i pieczemy przez ok. 45 minut (czas zależy od piekarnika, warto do tarty zaglądać - masa być ścięta, konsystencja budyniu, nie przypalona). Po upieczeniu quiche przestudzić przed pokrojeniem. Smacznego :)
Pappardelle ze szpinakiem i szynką parmeńską w śmietanowym sosie
Pappardelle ze...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 42
Polędwiczka wieprzowa z orzechami
Polędwiczka wieprzowa...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 4544
Ciasto Murzynek
Ciasto Murzynek
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 6
Pikantna zupa kokosowa z soczewicą
Pikantna zupa kokosowa...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 37
Rosół NIEzwykły
Rosół NIEzwykły
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 14
Tort Mileny
Tort Mileny
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 62