Przepis konkursowy

TORT MAKOWY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mak, 40dkg
Bułka tarta, 8 łyżek
Jajka, 10 sztuk
Masło roślinne, 1 opakowanie
Kawa rozpuszczalna, 3 łyżki
Cukier puder, 3 łyżki
Woda, 4 łyżki
Cukier, 8 łyżek
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Magdalena (cieciszew)
(Głosów: 924)


Zostań mistrzem kuchni

Mak parzymy,skręcamy 3 razy (lub po prostu kupujemy mak już skręcony) .8 żółtek ucieramy z cukrem z roślinnym,białka ubijamy na piane.Zmielony mak przekładamy do miski,dodajemy żółtka i pianę z białek, delikatnie mieszamy. Brytwankę obkładamy papierem i wylewamy ciasto.Pieczemy w 180stopniach przez 60 minut Krem: masło ubijamy z cukrem pudrem dodajemy 2 żółtka (kawę rozpuszczamy w wodzie, studzimy). Dodajemy do masy. Po upieczeniu ciasto makowe studzimy. Przekładamy kremem maślanym. Dekorujemy. Smacznego
Lekki sos twarożkowy - alternatywa dla majonezu
Lekki sos twarożkowy -...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4305
Drożdżowa gwiazda północy
Drożdżowa gwiazda północy
30-60 min. 4 średni
Głosów: 2
Tani Tort Serowy
Tani Tort Serowy
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 25
Tuńczyk z zieleniną
Tuńczyk z zieleniną
30 min. 2 łatwy
Głosów: 95
Szpinakowe różki
Szpinakowe różki
30 min. 4 łatwy
Głosów: 39
Aromatyczny Miodownik
Aromatyczny Miodownik
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 43