Składniki:
SZPINAK MROŻONY, 450 g
CUKIER, 11/3 szkl.
OLEJ, 11/3 szkl.
JAJA, 3 szt.
MĄKA KRUPCZATKA, 2 szkl.
PROSZEK DO PIECZENIA, 3 łyżeczki
ŚMIETANA 30%, 300 ml
ŚMIETAN - FIX, 2 szt.
CUKIER WANILIOWY, 1 szt.
SEREK MASCARPONE, 250 g
GRANAT, 1 szt.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
JUSTYNA (BRAŃSK)
(Głosów: 16)
Rozmrożony szpinak odsączyć z nadmiaru wody. Jaja ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy olej, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy szpinak- delikatnie mieszamy. Piec ok 1 godz. 180 C. Do jednej miski wlewamy schłodzona śmietanę i ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier waniliowy oraz śmietan-fix. W drugiej misce miksujemy serek mascarpone na gładką masę. Do serka dodajemy śmietanę i razem łączmy. Po wystygnięciu ciasta ścinamy górę i rozdrabniamy. Na ciasto wykładamy krem, posypujemy rozdrobnionym ciastem i owocami granatu. Dociskamy dłonią, aby dobrze się trzymało.