Przepis konkursowy

RUNO LEŚNE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
SZPINAK MROŻONY, 450 g
CUKIER, 11/3 szkl.
OLEJ, 11/3 szkl.
JAJA, 3 szt.
MĄKA KRUPCZATKA, 2 szkl.
PROSZEK DO PIECZENIA, 3 łyżeczki
ŚMIETANA 30%, 300 ml
ŚMIETAN - FIX, 2 szt.
CUKIER WANILIOWY, 1 szt.
SEREK MASCARPONE, 250 g
GRANAT, 1 szt.
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: JUSTYNA (BRAŃSK)
(Głosów: 16)


Zostań mistrzem kuchni

Rozmrożony szpinak odsączyć z nadmiaru wody. Jaja ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy olej, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy szpinak- delikatnie mieszamy. Piec ok 1 godz. 180 C. Do jednej miski wlewamy schłodzona śmietanę i ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier waniliowy oraz śmietan-fix. W drugiej misce miksujemy serek mascarpone na gładką masę. Do serka dodajemy śmietanę i razem łączmy. Po wystygnięciu ciasta ścinamy górę i rozdrabniamy. Na ciasto wykładamy krem, posypujemy rozdrobnionym ciastem i owocami granatu. Dociskamy dłonią, aby dobrze się trzymało.
Drożdżowe mieszane widelcem bez wyrastania
Drożdżowe mieszane...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 65
Nadziane marchewki :)
Nadziane marchewki :)
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 434
Kieszonki serowe z kurczaka z sosem z karmelizowanych pomarańczy
Kieszonki serowe z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Tarta mięsno-warzywna
Tarta mięsno-warzywna
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 58
Pękające ciasteczka czekoladowe
Pękające ciasteczka...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 13
Parmeńskie różyczki
Parmeńskie różyczki
30 min. 2 łatwy
Głosów: 128