Przepis konkursowy

SZARLOTKA Z NUTKĄ CYNAMONU POD BUDYNIOWĄ PIANKĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna , 3 szkl.
masło, 250 g (1,5 kostki)
proszek do pieczenia , 1 płaska łyżeczka od herbaty
cukier puder , 4 łyżki stołowe
żółtek, 6 sztuk
białka , 6 sztuk
cukier wanilinowy , 1 opakowanie
cukier , 3,4 szklanki (200 ml)
olej , 1,3 szklanki (200 ml)
budyń waniliowy, 2 opakowania
jabłka , 1 kg
cynamon, 1 opakowanie
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Karolina (Pruszków)
(Głosów: 8)


Zostań mistrzem kuchni

Składniki na kruche ciasto : Mąka , masło (dolina mleczna w kostce ) , proszek do pieczenia , żółtka - wsypać wszytko do jednej miski i zagnieść ciasto. Po wyrobieniu podzielić na dwie części . Posmarować blachę masłem i wyłożyć papierem do pieczenia , wykleić ciasto na spodzie , nagrzać piekarnik do 180 stopnie i piec około 15-20 min po upieczeniu wyjąć do przestygnięcia Pianka budyniowa : białka obić z odrobiną soli na sztywną pianę , po ubiciu dodać cukier i cukier waniliowy nie przestając miksować wsypywać po woli budynie na samym końcu dodać olej cały czas miksując . Na wystudzony spód wyłożyć ubitą piane , na piane starte na dużych oczkach jabłka bez skóry . Jabłka posypać cynamonem wedle uznania jak bardzo lubimy cynamon i na wierzch pokruszyć drugą część kruchego ciasta. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika bez termo-obiegu na 45-50 min w tem. 180 stopni, po upieczeniu i ostygnięciu posypać na wierzch cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce Smacznego
Szybka chińska zupa rybna
Szybka chińska zupa rybna
30 min. 4 łatwy
Głosów: 0
Bezy tradycyjne
Bezy tradycyjne
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 1001
Tort leśny mech
Tort leśny mech
30-60 min. 8 średni
Głosów: 2
Torcik czekoladowo-malinowy z mascarpone
Torcik...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 4032
Placuszki z piersi kurczaka
Placuszki z piersi...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 94
Musztardowa polędwiczka w towarzystwie kaszotto z kurkami
Musztardowa...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 5