Składniki:
pierś z kurczaka, 2
tortellini z szynką, 1
kukurydza, 1
pomidor, 3
sałata lodowa, 1/2
ogórek szklarniowy, 1/2
papryka konserwowa, 1 słoik
słonecznik łuskany, ok 10 łyżek
śmietana, 3 łyżki
majonez, 3 łyżki
jogurt naturalny, 3 łyżki
czosnek, 5 ząbków
przyprawa tzatziki, 2 łyżeczki płaskie
sól, pieprz, maggi, do smaku
przyprawa gyros, 2 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Joanna (Ptaszkowa)
(Głosów: 66)
Pierożki gotujemy ok 10 min w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy na małą kosteczkę i smażymy z dodatkiem przyprawy gyros. Studzimy jedno i drugie.
Sałatę kroimy na małe części, pomidory, paprykę w kostkę, ogórka w pół talarki. Kukurydzę płuczemy i odcedzamy.
Sos: majonez, śmietanę, jogurt, czosnek i przyprawę tzatziki łączymy ze sobą. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi.
Układamy warstwy w wysokim najlepiej szklanym naczyniu. Sałata- pomidor- kurczak- połowa sosu czosnkowego- sałata- pomidor- ogórek- kukurydza- papryka- pierożki- kurczak- reszta sosu czosnkowego i reszta sałaty. Posypujemy ziarnami słonecznika.