Przepis konkursowy

RISOTTO Z BOROWIKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Ryż do risotto arborio, 300 g
Borowiki, 300 g
Cebula, 1 duża
Bulion warzywny, 1,5 szklanki
Białe wino, 100 ml
Długodojrzewajacy twardy ser, 100 g
oliwa, 2 łyżki
masło, 1 łyżka
sól, do smaku
pieprz, do smaku
pietruszka, pęczek
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Dariusz (Wałcz)
(Głosów: 252)


Zostań mistrzem kuchni

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ma oleju. Następnie dodać pokrojone w kostkę borowiki (mogą być kozaki lub podgrzybki) i dalej smażyć. Następnie dodać ryż do risotto arborio i jeszcze podsmażyć 5 minut. Wlać wino zmniejszyć moc palników przykryć i dusić 5 minut. Dodać bulion warzywny i dalej dusić, aż ryż będzie miękki. Dodać starty ser, łyżkę masła, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i od razu podawać. Posypać natką pietruszki. Smacznego!
Mezalians
Mezalians
30 min. 4 łatwy
Głosów: 502
Tortilla di Patatas
Tortilla di Patatas
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3
Piersi z kurczaka zapiekane na porach
Piersi z kurczaka...
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 2
Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim
Piersi z kurczaka ze...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 15
Dyniowo - grzybowe risotto
Dyniowo - grzybowe...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Pomidorowa tapenada
Pomidorowa tapenada
30 min. 4 łatwy
Głosów: 46