Przepis konkursowy

SERNIK NA ZIMNO W KOLORACH LATA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ciastka owsiane, 130 g
masło rozpuszczone, 70 g
płatki migdałowe, 40 g
twaróg mielony, 500 g
jogurt grecki Tolonis, 200 g
serek mascarpone, 250 g
cukier puder, 200 g
żelatyna, 3 lyżki
maliny, 250 g
borówka amerykańska, 250 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Agata (Warszawa)
(Głosów: 74)


Zostań mistrzem kuchni

Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem, dodajemy płatki migdałowe i zagniatamy. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy, mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W misce miksujemy ser, mascarpone i cukier puder. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałej masy serowej, cały czas miksując. Masę serową dzielimy na 2 porcje. Maliny i borówki miksujemy w dwóch osobnych miskach i do każdej z nich dodajemy porcje masy serowej. Następnie na ciasteczkowy spód wylewamy masę borówkową i wkładamy tortownicę do lodówki, żeby masa stężała. Wtedy wylewamy na nią masę malinową i ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem dekorujemy płatkami i malinami.
Zakochane śniadanie
Zakochane śniadanie
30 min. 2 łatwy
Głosów: 492
Tajska zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym
Tajska zupa z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1241
Koktajl owocowy
Koktajl owocowy
30 min. 8 łatwy
Głosów: 12
Sernik z kokosową nutą, malinami i malinowym ganache
Sernik z kokosową...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 22
Grillowany Camembert z borówką i orzeźwiającą sałatką
Grillowany Camembert z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3973
Placki ziemniaczane z wkładką
Placki ziemniaczane z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3920