Przepis konkursowy

SŁODKI PAJĄCZEK-TORCIK TIRAMISU
Zdjęcie przepisu
Składniki:
JAJKA, 6 SZTUK
MĄKA TORTOWA, SZKLANKA
MĄKA ZIAMNIACZANA, 3/4 SZKLANKI
PROSZEK DO PIECZENIA, ŁYŻECZKA
CUKIER KRYSZTAŁ, SZKLANKA
ŻÓŁTKA, 12 SZTUK
SEREK MASCARPONE, 4 OPAKOWANIA
KAWA ZAPARZONA, SZKLANKA
KAKAO CIEMNE, 3-4 ŁYŻKI
LIKIER AMARETTO, 3 ŁYŻKI
CUKIER PUDER, 12 ŁYŻEK
PIANKI MARSHMALLOW, 2 OPAKOWANIA
CUKIER PUDER, OK. 800 GR
BARWNIKI SPOŻYWCZE W ŻELU, KILKA KROPELI
CZEKOLADA GORZKA, 2 TABLICZKI
MIÓD SZTUCZNY, 70 G
MASŁO, KOSTKA
CUKIER PUDER, 3-4 ŁYŻKI
AROMAT DO CIASTA WANILIOWY, 1 ŁYŻECZKA
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Sylwia (Legnica)
(Głosów: 28)


Zostań mistrzem kuchni

BISZKOPT: Białka (6 białek) ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal ubijając.Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać do ubitej piany i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy. Biszkopt piec ok. 1 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. MASA TIRAMISU: Żółtka (12) utrzeć z cukrem pudrem (12 łyżek) na puszysta masę. Następnie dodawać po jednym serku mascarpone oraz likier amaretto. Ucierać do momentu, aż masa będzie gęsta. Schłodzić w lodówce. MASA CUKROWA DO POKRYCIA TORCIKA: Pianki przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia cały czas mieszając. Następnie dodajemy przesiany cukier puder (ok 800 gr), i barwnik spożywczy,aż masa będzie gęsta. Całość przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Masa powinna konsystencję jak ciastolina. CZEKOLADA PLASTYCZNA: Rozpuścić dwie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia i połączyć z miodem. Masę wylać na papier i pozostawić do wystygnięcia i usztywnienia. MASA MAŚLANA DO POSMAROWANIA TORCIKA: Masło utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. WYKONANIE: Biszkopt przekroić na 3 równe części. Każdą z nich nasączyć kawą. Dwa dolne blaty ciasta posypujemy kakao i przekładamy masą tiramisu. Przykrywamy trzecim blatem. Całość tortu smarujemy po wierzchu masa maślaną. Schłodzić w lodówce. Masę cukrowa rozwałkować na grubość 0,5 cm. Pokryć nią tort. Czekoladę plastyczną wyrobić i uformować z niej pajączka. Torcik ozdobić według uznania.
Tarta wytrawna z boczkiem i pomidorkami koktajlowymi
Tarta wytrawna z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2247
Paella mixta z langustynkami i kurczakiem
Paella mixta z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Biszkoptowe z kremem
Biszkoptowe z kremem
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 146
Risotto z warzywami
Risotto z warzywami
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 52
Zupa - Delikatny barszczyk z jajkiem poszetowym(4porcje)
Zupa - Delikatny...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 1276
Marchewkowa rozkosz czyli treningowe ciasto marchewkowe
Marchewkowa rozkosz...
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 12