Przepis konkursowy

RAVIOLI Z ŻÓŁTKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka typ 400, 1 szklanka
jajo, 1
woda, 4 łyżki
sól, szczypta
żółtka, 2
cebulka, 1
masło, 70 g
serek ricotta, 200 g
świeża bazylia, kilka listków
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Agnieszka (Nidzica)
(Głosów: 818)


Zostań mistrzem kuchni

Wstawiamy duży garnek z wodą, dosypujemy pół łyżeczki soli i wlewamy łyżeczkę oleju. Przygotowujemy makaron: zagniatamy mąkę, sól, jajo i wodę na gładką kulę. Rozwałkowujemy bardzo cieniutko, wycinamy 4 krążki o średnicy około 10 cm. Na 2 krążki nakładamy serek ricotte - nakładamy na sam środek, pośrodku robimy dołek do którego wbijamy żółtko. Tak przygotowane krążki przykrywamy drugim krążkiem i sklejamy boki. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę z masła i posiekanej cebulki. Po 10 minutach wyciągamy nasze danie na talerz, posypujemy cebulką z patelni i polewamy roztopionym masełkiem. Posypujemy bazylią dla ozdoby! To właśnie moje ulubione, sobotnie śniadanie!
Torcik z mascarpone
Torcik z mascarpone
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 11
Faszerowana papryka
Faszerowana papryka
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 13
Placki po węgiersku
Placki po węgiersku
30-60 min. 4 średni
Głosów: 18
Brokuł pod pierzynką
Brokuł pod pierzynką
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5
Panna Cotta
Panna Cotta
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 31
Tabouleh
Tabouleh
30 min. 6 łatwy
Głosów: 1869