Przepis konkursowy

SERNIK ZŁOTA ROSA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Mąka, 2 szkl.
Cukier, 2,5 szkl.
Jaja, 9 szt.
Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
Margaryna, 1/3 kostki
Twaróg, 1 kg
Budyń śmietankowy, 1 opak.
Mleko, 3 szkl.
Olej, 0,5 szkl.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Paulina (Rumia)
(Głosów: 730)


Zostań mistrzem kuchni

Z dwóch szklanek mąki, połowy szklanki cukru, jednego jaja, dwóch żółtek (białka zachować) proszku do pieczenia i margaryny zagnieść ciasto i rozłożyć na blachę (25x35) wyłożoną papierem do pieczenia. Do dość dużej miski wrzucamy 2 jajka i cztery żółtka (białka zachować), dosypać szklankę cukru i miksować, później dolewamy olej, dosypujemy budyń, dolewamy szklankę mleka i wrzucamy twaróg, miksujemy do uzyskania jednolitej masy, później dolewamy resztę mleka i miksujemy. Uzyskaną masę twarogową przelewamy (jest dość rzadka) na blachę z wcześniej rozłożonym ciastem. Wkładamy do pieca rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy ok. godziny. Pozostałe białka miksujemy ze szklanką cukru, aż powstanie puszysta biała piana. Po godzinie wyciągamy placek z pieca i na górę wykładamy wcześniej ubite białka. Pieczemy do lekkiego zarumienienia. Ok. 12-15 min. Później wyciągamy ciasto z piekarnika i układamy najlepiej na zimne kafelki. Rosa po jakimś czasie wyjdzie sama :)
Tarta owocowa z kremem budyniowym
Tarta owocowa z kremem...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 2
Spaghetti z wędzonym łososiem, pesto i szpinakiem
Spaghetti z wędzonym...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Malinowa rozkosz
Malinowa rozkosz
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 26
Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem
Tagliatelle ze...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1
GRILOWANY FILET TILAPII Z WARZYWAMI
GRILOWANY FILET...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 31
Spaghetti z anchovies, zielonymi oliwkami oraz tuńczykiem
Spaghetti z anchovies,...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 40