Przepis konkursowy

SZARLOTKA Z PAPIERÓWKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
cukier, 1/4 szklanki
masło, 1/4 kostki
jajka, 2
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
kwaśna śmietana, 2 łyżki
papierówki, 4 duże
cynamon, 2 łyżeczki
cukier, 3 łyżki
cukier waniliowy, 1/2 opakowania
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: Michalina (Poznań)
(Głosów: 59)


Zostań mistrzem kuchni

Ciasto: Miękkie masło miksujemy z cukrem na gładką masę, dodajemy żółtka i śmietanę. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i dosypujemy ją stopniowo do masy ciągle miksując. Odrobinę mąki zostawiamy do końcowego wyrobienia ciasta. Gdy ciasto będzie zwarte wykładamy je na blat posypany mąką i wyrabiamy aż będzie gładkie. Nadzienie: Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka razem z cukrem i cynamonem i dusimy na małym ogniu aż zmiękną (jeśli nie puszczają soku, można podlać je odrobiną wody). Foremkę do tarty smarujemy masłem, układamy na niej rozwałkowane ciasto i dociskamy do foremki. Nadmiar ciasta można zostawić, żeby ułożyć z niego na wierzchu kratkę. Na ciasto wykładamy jabłka, układamy na nich kratkę lub porwane ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 minut.
Schab pod beszamelem z pieczarkami
Schab pod beszamelem z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 67
Tarta z mascarpone, białą czekoladą i syropem klonowym
Tarta z mascarpone,...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 165
Pappardelle ze szpinakiem i szynką parmeńską w śmietanowym sosie
Pappardelle ze...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 42
Ciekawy dorsz
Ciekawy dorsz
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 7
Tarta serowo-pomidorowa
Tarta serowo-pomidorowa
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 431
Sos grzybowy z plackami ziemniaczanymi
Sos grzybowy z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 4046