Przepis konkursowy

DOMOWY JABŁECZNIK
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jajka, 5 sztuk
Jabłka, 2 kg
Margaryna Kasia, 250 g
Cukier, 4 łyżki
Cukier waniliowy, 2 łyżeczki
Mąka Dalachowska, 500 g
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Śmietana 18%, 1 łyżka
Cynamon, 2 łyżki
Cukier puder, do smaku
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Katarzyna (ZAWIERCIE)
(Głosów: 13)


Zostań mistrzem kuchni

MUS JABŁKOWY: Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, posiekaj na mniejsze cząstki. Dodaj łyżkę cukru. Duś na wolnym ogniu, aż do uzyskania konsystencji musu. Odstaw do wystygnięcia. CIASTO: Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę (dla lepszego efektu dodaj przed ubijaniem szczyptę soli). Do żółtek dodaj 3 łyżki cukru i ubij mikserem. Dodaj mąkę, cukier waniliowy, śmietanę, proszek do pieczenia, margarynę i zagnieć ciasto na jednolitą masę. Podziel ciasto na dwie nierówne części (1/3 i 2/3). Większą część ciasta wyłóż na posmarowanej uprzednio margaryną i wysypaną bułką tartą blachę. Wylej mus jabłkowy, posyp cynamonem, nałóż pianę. Drugą część ciasta rozwałkuj i pokrój w paski. Na białka układaj paski ciasta po przekątnej w 2 kierunkach. Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 180 stopni 45 minut. Na koniec, gdy ciasto przestygnie, posyp je cukrem pudrem. SMACZNEGO.
Szarlotka z nutką cynamonu pod budyniową pianką
Szarlotka z nutką...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 8
Sernik na zimno z owocami
Sernik na zimno z owocami
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 323
Zapiekanka makaronowa Smaczna DOMOWA
Zapiekanka makaronowa...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 8
Makaron z cukinią w sosie serowym
Makaron z cukinią w...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 12
Bezglutenowy tort czekoladowo-bananowy
Bezglutenowy tort...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 4132
Zapiekanka twarogowa z warzywami
Zapiekanka twarogowa z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 702