Składniki:
Jajka, 5 sztuk
Jabłka, 2 kg
Margaryna Kasia, 250 g
Cukier, 4 łyżki
Cukier waniliowy, 2 łyżeczki
Mąka Dalachowska, 500 g
Proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
Śmietana 18%, 1 łyżka
Cynamon, 2 łyżki
Cukier puder, do smaku
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Katarzyna (ZAWIERCIE)
(Głosów: 13)
MUS JABŁKOWY: Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, posiekaj na mniejsze cząstki. Dodaj łyżkę cukru. Duś na wolnym ogniu, aż do uzyskania konsystencji musu. Odstaw do wystygnięcia. CIASTO:
Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę (dla lepszego efektu dodaj przed ubijaniem szczyptę soli). Do żółtek dodaj 3 łyżki cukru i ubij mikserem. Dodaj mąkę, cukier waniliowy, śmietanę, proszek do pieczenia, margarynę i zagnieć ciasto na jednolitą masę. Podziel ciasto na dwie nierówne części (1/3 i 2/3). Większą część ciasta wyłóż na posmarowanej uprzednio margaryną i wysypaną bułką tartą blachę. Wylej mus jabłkowy, posyp cynamonem, nałóż pianę. Drugą część ciasta rozwałkuj i pokrój w paski. Na białka układaj paski ciasta po przekątnej w 2 kierunkach. Tak przygotowane ciasto piecz w temperaturze 180 stopni 45 minut. Na koniec, gdy ciasto przestygnie, posyp je cukrem pudrem. SMACZNEGO.