Przepis konkursowy

TARTA SZPINAKOWA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 250 g
masło, 125g
olej, 1 łyżka
woda, 3 lyżki
sól , szczypta
szpinak, 50 dag
ser ricota, 250g
parmezan, 40g
cebula, 1 sztuk
czosnek, 1 ząbek
mleko, 250 ml
żółtko, 1 sztuka
białka , 2 sztuki
masło, 60 g
maka , 20 g
kolendra, 1 łyżeczka
sól, do smaku
pieprz, do smaku
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: kazimiera (chełm)
(Głosów: 121)


Zostań mistrzem kuchni

Ciasto;zagnieść szybko ciasto kruche,przykryć wstawić do lodówki na 1/2 godz. Wyłożyć nim dno formy,zostawiając trochę ciasta do przykrycia.Nakłuć,zapiekać ok 10 min. Farsz; cebule i czosnek posiekać,podsmażyć na 1 łyżce masła. Szpinak lekko obgotować.Rozgrzać pozostałe masło,dodać mąkę,wymieszać,wlać mleko,gotować do zgęstnienia.Doprawić solą i pieprzem,kolendrą. Ser utrzeć,białka ubić.Szpinak połączyć z sosem,żółtkami,podsmażoną cebulą,serem. Połączyć z białkami. Rozłożyć na podpieczonym cieście. Obłożyć paskami ciasta. Zapiekać ok 35 min-200 stopni.
Tort leśny mech
Tort leśny mech
30-60 min. 8 średni
Głosów: 2
Tarta z bakłażanem i cukinią
Tarta z bakłażanem i...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 92
Tilapia z sosem balsamicznym i sałatką z szynki parmeńskiej
Tilapia z sosem...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 17
Piersi w delikatnym sosie z kanią
Piersi w delikatnym...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Jabłecznik Bonjure
Jabłecznik Bonjure
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 4206
Smoothie jaglany z morelami i borówkami
Smoothie jaglany z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 27