Przepis konkursowy

TARTA TRUSKAWKOWA Z RÓŻANĄ PANNA COTTĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ciastka zbożowe/herbatniki, 250 g
czekolada deserowa, 100 g
masło, 100 g
kakao, 2 łyżki
truskawki, 600 g
galaretka truskawkowa, 2 szt
miód, do smaku
syrop różany z płatkami, do smaku
śmietana 30%, 400 ml
mleko, 200 ml
żelatyna, 3 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Elwira (Szepietowo)
(Głosów: 995)


Zostań mistrzem kuchni

Ciastka pokruszyć dodać roztopioną płyną czekoladę i masło, kakao i dokładnie wymieszać. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), a boki wysmarować masłem. Tak przygotowaną formę wylepić przygotowaną wcześniej mieszanką ciastek dokładnie dociskając i wstawić do lodówki. Przebrane truskawki (można użyć mrożonych) zalać ok 1/4 szkl wody i zagotować, dosładzając do smaku miodem. 2 galaretki zalać szklanką wody, wymieszać i odstawić na ok 10 min. Wlać do gorących truskawek, dokładnie wymieszać i zmiksować blenderem. Zimne i lekko tężejące wylać na zimny spód tarty. 200 ml mleka zagotować z 200 ml śmietany 30%, dosłodzić do smaku syropem różanym dodając z niego płatki. Ewentualnie zabarwić kilkoma kroplami czerwonego barwnika i w gorącym rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny. Zimne wylać na truskawki i wstawić na kilka godzin do lodówki. Kiedy wszystko ładnie stężeje udekorować wedle własnego uznania i gustu bitą śmietaną i truskawkami.
Smakowity pieróg ;)
Smakowity pieróg ;)
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 43
Aromatyczny pstrąg w ziołach
Aromatyczny pstrąg w...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 148
KURCZAK POD FRANCUSKĄ PIERZYNKĄ
KURCZAK POD FRANCUSKĄ...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 148
Tilapia Sous Vide z puree z buraka na miętowym sosie z pianą z syropu z arbuza , jogurtem i kwiatami jadalnymi
Tilapia Sous Vide z...
pow. 60 min. 2 trudny
Głosów: 85
TARTALETKI z dynią, fetą i oliwkami
TARTALETKI z dynią,...
pow. 60 min. 6 łatwy
Głosów: 1312
Makaron z dwoma serami
Makaron z dwoma serami
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1