Przepis konkursowy

OMLET PUSZYSTY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 3 sztuki
mąka, 1 łyżka
woda, 1 łyżka
sól, szczypta
szynka, 3 plastry
ser żółty, 2 plastry
masło, 1 łyżka
ketchup, według uznania
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Agnieszka (Będzin)
(Głosów: 42)


Zostań mistrzem kuchni

Jajka należy rozdzielić na białko i żółtko. W wysokim naczyniu należy ubijać/miksować same białka aż do uzyskania sztywnej piany. W małym garnuszku z samymi żółtkami należy dołożyć 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę wody oraz szczyptę soli i dobrze wymieszać na jednolitą zwartą masę. Następnie do ubitych białek dołożyć żółtka i całość delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitego koloru. Przygotowaną masę wlać na rozgrzaną średniej wielkości patelnię z rozpuszczonym masłem. Piec na jednej stronie do uzyskania złocistego koloru. Następnie przewrócić omlet na patelni na drugą stronę i piecząc dalej ułożyć na wierzchu według uznania pokrojone plasterki szynki i sera. Wyłożyć na talerz i polecam polać omlet ketchupem - naprawdę smakuje pysznie! Smacznego ;)
Tarta z mascarpone, białą czekoladą i syropem klonowym
Tarta z mascarpone,...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 165
Tort ajerkoniakowy czyli jaja w roli głównej
Tort ajerkoniakowy...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 9
Tabouleh
Tabouleh
30 min. 6 łatwy
Głosów: 1869
Ciasto z malinami
Ciasto z malinami
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 2
Calzone pełnoziarniste z pieczarkami, szynką i serem
Calzone pełnoziarniste...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 4259
Kasza jaglana a la panna cotta
Kasza jaglana a la...
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 1370