Przepis konkursowy

PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 5 szkl
cukier, 3/4 szkl
drożdże, 5 dkg
jajko, 1
żółtko, 2
sól, 1/2 g
cukier wanilinowy, 2 opakowania
masło, 1/4 kostki
smalec, 2 lyżki
margaryna, 1/2 kostki
mleko, 1 szkl
cukier puder, 1 szklanka
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Agnieszka (Konary)
(Głosów: 392)


Zostań mistrzem kuchni

Przygotowuję rozczyn: drożdże skruszam do dużego kubka, dodaję 4 łyżki cukru i 1 szklankę mleka. Wlewam go do miski z 3,5 szklanki mąki. Dodaję 1 całe jajko i 1 żółtko, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszam. Na koniec dodaję rozpuszczoną 1/4 kostki masła i 2 łyżki smalcu. Ciasto formuję w kulkę i pozostawiam je do podwojenia swojej objętości (około 40 minut). Kruszonki: 1,5 szklanki mąki mieszam z 0,5 szklanki cukru, 0,5 kostki margaryny. Dodaję cukier wanilinowy i 1 żółtko. Wszystkie składniki wyrabiam między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodaję więcej mąki, jeśli sucha - masła). Ciasto wykładam na blachę, dodaję owoce, następnie kruszonki. Piekę w piekarniku około 40-50 minut w temperaturze 175 stopni. Na koniec posypuję cukrem pudrem. Smacznego!
Pierś kurczaka z konfiturą z czerwonej cebuli z karmelizowaną gruszką
Pierś kurczaka z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 27
Torcik czekoladowo-malinowy z mascarpone
Torcik...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 4032
Grillowane drobiowe sakiewki i pełnoziarnisty makaron z pesto
Grillowane drobiowe...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 121
Tort chałwowy
Tort chałwowy
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 8
Ślimaczki z ciasta francuskiego
Ślimaczki z ciasta...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 905
Brokuł pod pierzynką
Brokuł pod pierzynką
30 min. 2 łatwy
Głosów: 5