Przepis konkursowy

TORT MALINOWY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jaja, 5 szt.
Mąka pszenna, 3/4 szkl.
Mąka ziemniaczana, 1/4 szkl.
Cukier, 3/4 szkl.
Galaretka malinowa, 2 szt.
Śmietana 30%, 500ml
Maliny mrożone, 1/2 kg
Śmietana-fix, 3 szt.
Biszkopty podłużne, 2 opak.
maliny swieże, 30 szt.
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Helena (Bolecławiec)
(Głosów: 4155)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać żółtka. Mąki wymieszać przesiać i delikatnie przez sitko i wmieszać do ciasta. Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem (tylko na dno). Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 ºC około 30 - 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 blaty. Dodatkowo każdy z blatów można naponczować wodą z cytryną i cukrem pudrem. Masa: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Wystudzić. Śmietanę ubić ze śmietan-fixami na sztywno. Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i zamrożone maliny. Masa szybko stężeje. Blaty biszkopta przełożyć gęstą masą. Jeżeli masy zostanie można również posmarować boki tortu. Podłużne biszkopty ułożyć wokół tortu. Wierzch tortu udekorować malinami.
Tort budyniowy Biedronka
Tort budyniowy Biedronka
pow. 60 min. 8 trudny
Głosów: 3791
Kluski śląskie ze schabowym w bulionetce
Kluski śląskie ze...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3450
Pierś faszerowana jajkiem i ogórkiem konserwowym
Pierś faszerowana...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 55
Ekspresowa napoleonka z owocami leśnymi
Ekspresowa napoleonka...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 58
Przepyszne placuszki z cukinii
Przepyszne placuszki z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 8
Pizza z roszponką
Pizza z roszponką
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 2