Przepis konkursowy

TORT MILENY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
BISZKOPT JASNY Jajka, 4 szt
cukier, 3/4 szkl
mąka, 3/4 szkl
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy, 1 szkt
olej, 3 łyżki
barwnik spożywczy pomarańczowy, 1/4 łyżeczki
BISZKOPT CIEMNY kakao, 3 łyżki
PONCZ: woda , 1/2 l
kwasek cytrynowy, 1/2 łyżeczki
cukier, 1 szkł
aromat rumowy, 1 szt
KREM DO PRZEŁOŻENIA śmietana 30%, 2 szt
serek Mascarpone , 2 szt
cukier puder, 8 łyzek
KREM MAŚLANY masło , 125g
cukier puder, 400 g-450 g
woda, 1 łyżka
MASA PLASTYCZNA margaryna , 125 g
mąka pszenna , 250 g
cukier puder, 500 g
DODATKOWO ananas puszka, 1 szt
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor: Katarzyna (Wilkowo Stare)
(Głosów: 62)


Zostań mistrzem kuchni

Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli,ubić na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy, potem żółtka z barwnikiem (barwnik dodaj do żółtek wymieszaj)Ubijaj jeszcze chwilę.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodać do ubitych białek,wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do formy o średnicy 22 cm wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.Piec 25-30 min w temp 180 stopni. Biszkopt ciemny: Postępujemy co do ilości składników i wykonania tak jak w biszkopcie jasnym.Tylko nie dodajemy barwnika a do mąki kakao.Forma o średnicy 22 cm. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu biszkoptów jasny i ciemny przekroić na pół. Poncz: Gorącą wodę mieszamy z cukrem, kwaskiem i aromatem (aromat i cukier wg uznania). Studzimy. Krem do przełożenia tortu: Śmietanę ubijamy na sztywno,pod koniec dodajemy cukier puder.(ważne aby śmietana była zimna) Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i chwilę ubijamy na małych obrotach ale bardzo krótko. Dzielimy na 3 części. Krem maślany: Masło w temp pokojowej utrzeć stopniowo dodawać cukier puder, na koniec dodać łyżkę gorącej wody. Masa plastyczna: Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Chwile prażymy. Studzimy. Po dokładnym wystudzeniu dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładka masę. Gdy masa nadal by się kleiła dodać cukru lub mąki. Wykonanie: Na paterze położyć pierwszy ciemny blat biszkoptu.Nasączyć ponczem.Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować. Przykryć blatem pomarańczowym, nasączyć. Wyłożyć 1/3 masy, następnie ananas odsączony i pokrojony w kostkę, przykryć blatem ciemnym, nasączyć. 1/3 masy i blat pomarańczowy nasączamy. Cały tort (wierzch i boki) posmarować kremem maślanym. Z masy plastycznej: wykonujemy dekoracje tortu, np.tak jak u mnie do 1/3 masy dodajemy barwnik zielony zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru.Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm średnica musi być taka by obłożyć wierzch i boki tortu. Następnie robimy 3 kulki z masy do każdego dodajemy jakieś barwniki i tworzymy ozdoby wg uznania. Barwnik w proszku przed dodaniem do masy plastycznej rozpuszczam w niewielkiej ilości wody. Trzeba pamiętać ,że bita śmietana rozpuszcza masę plastyczną dlatego koniecznie jest posmarowanie masa maślana taka jak w przepisie.
Ziemniaki w waflu
Ziemniaki w waflu
30-60 min. 4 średni
Głosów: 257
Gruszki zapiekane
Gruszki zapiekane
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 87
THE VAULT - ARTYSTYCZNA KRYPTA
THE VAULT -...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 11
Makaron ze szpinakiem i pomidorami
Makaron ze szpinakiem...
30 min. 6 łatwy
Głosów: 3
Dorsz ze zdrową obstawą
Dorsz ze zdrową obstawą
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 3
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami
Chleb żytni na...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 4