Przepis konkursowy

TORT Z MASCARPONE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
jajka, 6 szt
mąka pszenna , 150 g
cukier puder, 150 g
śmietanka 30%, 300 g
cukier puder , 1 łyżka
woda, 200 ml
cytryna, 1 szt
cukier, 2 łyżeczki
maliny, 20 sztuk
beziki, 20 sztuk
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 6
poziom trudności: średni
Autor: Justyna (Zabrze)
(Głosów: 79)


Zostań mistrzem kuchni

Ciasto:w misce ubijam białka razem z cukrem pudrem,zmniejszam obroty miksera i dodaję po jednym żółtku oraz przesianą mąkę. Masę przelewam do blaszki o średnicy 18 cm. Biszkopt piekę przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gdy biszkopt się upiecze, wyjmuję go z piekarnika i studzę,wyjmuję z blachy, przecinam na trzy równe blaty. Sok z cytryny mieszam z wodą, dodaję cukier do smaku, mieszam i zostawiam do nasączenia biszkoptu. Schłodzoną śmietankę miksuję na puszystą pianę, mieszam delikatnie z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem do smaku. Nasączam pierwszy blat biszkoptu,smaruję kremem,przykrywam drugim blatem, nasączam, smaruję kremem.Przykrywam trzecim blatem biszkoptu, nasączam ciasto i smaruję całe ciasto kremem. Wyrównuję wierzch i boki.Górę i boki tortu dekoruję malinami i kolorowymi bezikami.
Makaron z brokułami i kiełbasą żywiecką
Makaron z brokułami i...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3
Zdrowa pizza
Zdrowa pizza
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 163
Miodowe brokuły
Miodowe brokuły
30 min. 2 łatwy
Głosów: 33
Kurczak po tajsku z mleczkiem kokosowym
Kurczak po tajsku z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 29
Placki ziemniaczane z wkładką
Placki ziemniaczane z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3920
Papryki faszerowane
Papryki faszerowane
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 555