Przepis konkursowy

TORCIK MARCHEWKOWY
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 2/3 szklanki
cukier, 1/2 szklanki
soda oczyszczona, łyżeczka
proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki
cynamon, 1 łyżeczka
zmielone goździki, 1/4 łyżeczki
gałka muszkatołowa, 1/4 łyżeczki
ziele angielskie, 1/4 łyżeczki
sól, 1/4 łyżeczki
olej rzepakowy, 1/3 szklanki
jajka (roztrzepane), 2 sztuki
posiekane orzechy włoskie, szklanka
posiekany ananas, 1/2 szklanki
starta na średnich oczkach marchewka, szklanka
serek philadelphia, 300g
masło (w temperaturze pokojowej), 6 łyżek
cukier puder, 1,5 szklanki
ekstrakt z wanilii, łyżeczka
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: PIOTR (OLSZTYN)
(Głosów: 7)


Zostań mistrzem kuchni

CIASTO: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy. Przesiać. W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temp. 175 ºC przez ok.40 - 45 minut. Wystudzić w formie. KREM: Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.
Pierożki z pieca
Pierożki z pieca
30-60 min. 8 średni
Głosów: 9
Muffinki marchewkowe z orzeszkami ziemnymi
Muffinki marchewkowe z...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 171
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Rolada szpinakowa z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 9
Makaronowa tarta zapiekana w aksamitnym sosie z koziego sera
Makaronowa tarta...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 3823
Muffinki Czekoladowe
Muffinki Czekoladowe
30-60 min. 2 średni
Głosów: 2
Glazurowane pałeczki z kurczaka z ostrą papryką i miodem
Glazurowane pałeczki z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3