Przepis konkursowy

JAJKA PO WARSZAWSKU
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Składniki na bułeczki:,
masło, 50 g
mąka pszenna (najlepiej chlebowa), 3,5 szklanki
suche drożdze,
mleko , 1 i 1/4 szklanki
cukier, dwie łyżki
sól, płaska łyżeczka
kasza manna, 2 łyżki
Nadzienie:,
jajka, 4 sztuki
ser topiony w plastrach lub zwykły ser żółty, 4 plasterki
pomidor, rucola lub dowolne dodatki,
jogurt naturalnymałe opakowanie, np. Delikat lub Almette
twarożek kanapkowy śmietankowy, np. Delikat lub Almette
musztarda, 1 łyżeczka
sok z cyryny, łyżka (mniej lub więcej wg. uznania)
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: średni
Autor: Monika (Warszawa)
(Głosów: 4347)


Zostań mistrzem kuchni

Angielskie muffinki czyli wyborne bułeczki śniadaniowe wraz z jajkiem i warzywami tworzy idealne połączenie. Oryginalnie smaży się je na patelni w specjalnych obręczach. Ta wersja jest pieczona, więc zdrowsza. Bułeczki najlepiej przygotować wieczorem aby rano móc szybko przygotować pożywny posiłek. Bułeczki (ok. 10 sztuk): W misce wymieszać suche składniki: mąkę, drożdże, cukier i sól. Rozpuścić masło w mleku podgrzewając w rondelku z grubym dnem. Chwilę ostudzić. Do mąki dolewamy przestudzone mleko z masłem jednocześnie wyrabiając mieszankę. Miskę przykryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na ok. godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy i wałkujemy placek o grubości ok. 1 cm. Szklanką lub foremką wykrawamy bułeczki, czynność powtarzając aż do wykończenia ciasta. Do głębokiego talerza wsypujemy kaszę. Każdy z placuszków obtaczamy w niej z obu stron i odkładamy na blachę wyłożoną papierem. Należy zachować odstępy między bułeczkami gdyż te jeszcze urosną. Gotowe placuszki przykrywamy raz jeszcze ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 200 °C Jajeczny środek: Jajka rozbijamy do sylikonowych foremek na muffinku i pieczemy w 180 °C aż białko się zetnie ok. 10-15 minut. Przygotowane wcześniej bułeczki rozkrajamy na pół. Na jednej z połówek kładziemy plasterek sera. Podpiekamy. Do muffinki wkładamy jajko, plaster pomidora i polewamy sosem. Sos: Jogurt, serek, musztardę i sok z cytryny mieszamy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Można kombinować z ilością zastosowanych składników i dodatkami. Smacznego!
Rogaliki z jagodami
Rogaliki z jagodami
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 42
Tarta mocno czekoladowa ze śmietaną i malinami
Tarta mocno...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 234
Różyczki
Różyczki
30 min. 2 łatwy
Głosów: 131
TORCIK MARCHEWKOWY
TORCIK MARCHEWKOWY
30 min. 6 łatwy
Głosów: 7
Kotlety z jajek
Kotlety z jajek
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 1078
Wiosenna sałątka w muszlach
Wiosenna sałątka w...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 24