Składniki:
jajka, 3
cukier waniliowy, 1 op
mąka, 2 szkl
margaryna, 200 g
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
cukier, 3/4 szklanki
cynamon, 1 łyżeczka
otarta skórka z cytryny, 1
cukier puder, do posypania
Przygotowanie:
czas: 30-60 min.
porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor:
Elżbieta (Tarnów)
(Głosów: 6)
Margarynę rozpuszczamy w rondelku. Jajka ucieramy z cukrami, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, która powinna być jeszcze ciepła, ale nie gorąca, a na koniec dodałam startą skórkę cytrynową.
Całość mieszamy i wylewamy na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą formę. Na wierzchu ciasta układamy wypestkowane umyte śliwki, które pokroiłam na ćwiartki. Po wierzchu posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180C około 40 min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.