Przepis konkursowy

ZIEMNIACZANE BUŁECZKI ZE SZPINAKIEM I PIERSIĄ Z KURCZAKA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
ziemniaki ugotowane, 400g
mąka pszenna, 200g
masło, 200g
szpinak mrożony, 100g
pieczarki, 4szt
feta, 100g
pierś z kurczaka, 1szt.
cebula, 1szt.
sól,
pieprz,
jajko,
sezam,
słodka papryka,
oregano,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Anna (Szczecin)
(Głosów: 4)


Zostań mistrzem kuchni

Przygotować ciasto: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, lekko ostudzone przecisnąć przez praskę. Połączyć z mąką, masłem oraz szczyptą soli zagnieść i odłożyć. Przygotować farsz: pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką oraz oregano, usmażyć na patelni na wysokim ogniu. Na drugiej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pieczarki również pokrojone w kostkę. Dodać szpinak, mieszać do momentu, aż szpinak zupełnie się rozmrozi. Dodać fetę, mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Dodać usmażoną wcześniej pierś z kurczaka i wymieszać. Oddzielać od ciasta niewielkie kawałki, przygnieść z jednej strony, aby uformować niewielki placek, nałożyć łyżką farsz i zawinąć ciasto wokół farszu. Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W miseczce roztrzepać jajko, wysmarować każdą bułeczkę i posypać ziarnem sezamu. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 20 min (aż będą rumiane). SMACZNEGO!
Taka gratka pyszna sałatka
Taka gratka pyszna...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 1
Muffinki z miodem i orzechami
Muffinki z miodem i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3989
Delikatny krem z pieczarek z kleksem jogurtowym
Delikatny krem z...
30-60 min. 2 średni
Głosów: 54
Włoskie Caprese z oliwą z oliwek Extra Virgin Soleada
Włoskie Caprese z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 6
Zupa szpinakowa oraz czipsy z szynki prosciutto i paluszki serowe
Zupa szpinakowa oraz...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 14
Gołąbki w sosie śmietanowo- pieczarkowym
Gołąbki w sosie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 13