Przepis konkursowy

MALINOWA CHMURKA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
żółtka jajek Ale Jaja L, 6 szt.
cukier puder Diamant, 4 łyżki
proszek do pieczenia Gellwe, 1 łyżeczka
mąka tortowa Polskie Zboża, 300 g
margaryna tortowa , 200 g
galaretka malinowa, 3 szt.
gorąca woda, 1 l
maliny (tyle, aby ułożyć i zakryć ciasto kruche), 1 kg
śmietana kremówka Mleczna Dolina, 660 ml
jogurt naturalny typu greckiego TOLONIS, 250 g
cukier puder Diamant, 5 łyżek
żelatyna Gellwe, 5 łyżeczek
białka jakej Ale Jaja L, 6 szt.
cukier kryształ, 300 g
mąka (skrobia) ziemniaczana Grula, 4 łyżeczki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: trudny
Autor: Marlena (62-280 Turostowo)
(Głosów: 4421)


Zostań mistrzem kuchni

Kruchy spód: Z podanych składników oznaczonych numerem \\\"1\\\" zagnieść ciasto, wyłożyć nim spód formy o wymiarach 24 cm x 34 cm. Włożyć do zamrażarki na 30 min. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 min w temp. 180 stopni. Wystudzić. Galaretka z malinami: Na cieście kruchym ułożyć maliny, tak aby zakrywały całą powierzchnię. 3 galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody. Lekko stężałą galaretkę wylać na maliny. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Beza: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier i miksować do otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 24 cm x 34 cm wysmarować margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w temperaturze 140 ºC przez około 1.5 godziny. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić. 3) Śmietana z jogurtem: Żelatynę zalać zimna wodą do napęcznienia, następnie dolać do połowy szklanki gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt naturalny Tolonis- delikatnie zmiksować. Następnie wsypać cukier puder. Na końcu wlać żelatynę. Dokładnie wymieszać. Na stężały spód z galaretką i malinami wyłożyć śmietanę, przykryć bezą. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Smacznego :) Rady: W jeden dzień upiec ciasto kruche, ułożyć na nim maliny i zalać galaretką. Upiec również bezę i pozostawić ją w wyłączonym piekarniku na noc. Na drugi dzień przygotować śmietanę, wyłożyć na galaretkę z malinami i przykryć bezą.
Pikantna zupa kokosowa z soczewicą
Pikantna zupa kokosowa...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 37
Dorsz po chińsku
Dorsz po chińsku
30 min. 2 łatwy
Głosów: 122
Smażone plasterki cukinni z farszem
Smażone plasterki...
30-60 min. 8 średni
Głosów: 73
Tarta jeżynowa z nutką białej czekolady
Tarta jeżynowa z nutką...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 137
Roladki z pieczarkami
Roladki z pieczarkami
30 min. 4 łatwy
Głosów: 2
Mielone z piersi kurczaka z puree ziemniaczanym i marchewką
Mielone z piersi...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 3227