Przepis konkursowy

CURRY DYNIOWE Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Pierś z kurczaka, 500 g
Dynia, 500 g
Szpinak mrożony, 150 g
Cebula czerwona, 1 sztuka
Pomidory krojone z puszki, 1 sztuka
Mleko kokosowe, 1 puszka
Oliwa z oliwek, 4 łyżki
Curry, 5 łyżeczek
Sól, 2 łyżeczki
Papryka chilli (suszona), 1 łyżeczka
Imbir, 2 cm
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Natalia (Poznań)
(Głosów: 64)


Zostań mistrzem kuchni

Dynię pokroić w kostkę (1x1cm), cebulę poszatkować. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w kostkę (2x2cm). Imbir przecisnąć przez praskę, połączyć z przyprawami. Rozgrzać patelnię, wlać na nią oliwę z oliwek. Następnie dodać przyprawy z imbirem. Po minucie dodać cebulkę i zeszklić. Po 2 minutach dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Po kilku minutach dodać dynię i prażyć przez kolejne 10 minut. Gdy dynia zmięknie, dodać szpinak i odsączone pomidory z puszki. Po chwili zalać wszystko mlekiem kokosowym. Smażyć do momentu odparowania wody i zgęstnienia sosu. W międzyczasie ugotować ryż jaśminowy we wrzącej wodzie (12 minut). Sos serwować z ciepłym ryżem. Smacznego!
Tarta Oreo z Mascarpone
Tarta Oreo z Mascarpone
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 293
Makaron z tuńczykiem, szpinakiem i serem feta
Makaron z tuńczykiem,...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 3502
Czekoladowy makaron z sosem truskawkowo - czekoladowym
Czekoladowy makaron z...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 637
Toltilla z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Toltilla z łososiem,...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 9
Kolorowy Miodownik
Kolorowy Miodownik
30-60 min. 8 średni
Głosów: 4272
Niecodzienne Caprese zwieńczone spaghetti z pesto
Niecodzienne Caprese...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 13