Przepis konkursowy

CZEKOLADOWO - MALINOWE MUFFINKI Z KOKOSOWĄ BITĄ ŚMIETANĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka , 300 g
kakao , 50 g
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
soda oczyszczona, 1 łyżeczka
sól, 1/2 łyżeczki
cukier, 300 g
mleko roślinne, 375 ml
olej rzepakowy, 125 ml
konfitura lub dżem z malin , 7 łyżek
olejek waniliowy , kilka kropel
mleko kokosowe, 400 ml
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Karolina (Katowice)
(Głosów: 65)


Zostań mistrzem kuchni

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Formę do muffinków smarujemy delikatnie wegańską margaryną lub wkładamy papilotki. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebowali dwóch naczyń: na mokre i suche składniki. Zaczynamy od wymieszania suchych składników. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy z cukrem i solą. W drugim naczyniu mieszamy mleko roślinne, olej, konfiturę i olejek waniliowy. Następnie łączymy całość, porcjujemy do 3/4 wysokości foremki i wstawiamy do pieca na ok. 45 min. Gdy muffinki ostygną możemy przygotować bitą śmietanę. Mocno schłodzone wcześniej mleko kokosowe (tylko tę twardą część na wierzchu) miksujemy dodając do smaku cukier puder. Smarujemy każdą muffinkę bitą śmietaną i ozdabiamy sezonowymi owocami. Przed podaniem dobrze jest całość wstawić jeszcze do lodówki na co najmniej godzinę.
Rozgrzewajacy Gulasz Papy Smerfa
Rozgrzewajacy Gulasz...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 91
Sałatka z polędwiczką i sosem porzeczkowym
Sałatka z polędwiczką...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 38
Szarlotka z kruszonką
Szarlotka z kruszonką
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 18
grzanka z jajkiem i sałatami
grzanka z jajkiem i...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 9
Ciasto kokosowe
Ciasto kokosowe
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 16
Bułki kajzerki
Bułki kajzerki
pow. 60 min. 2 łatwy
Głosów: 55