Przepis konkursowy

MAKARON ZE SZPINAKIEM I POMIDORAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
makaron penne, 250 g
oliwa, 1 łyzka
cebula, 1 sztuka
szpinak, 250g
pomidory w puszce , 500g
serek naturalny , 50-60 g
czosnek , 2 ząbki
oregano suszone , pół łyżeczki
koncentrat pomidorowy , 2 łyżeczki
tarty parmezan , 1/4 szklanki
suszona bazylia , pół łyżeczki
sół, szczypta
pieprz, szczypta
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 6
poziom trudności: łatwy
Autor: magdalena (jaworzyna sląska)
(Głosów: 3)


Zostań mistrzem kuchni

Zagotuj w garnku wodę, dodaj soli do smaku a następnie ugotuj w niej makaron al dente (7-10 minut). Odcedź makaron na sitku. W międzyczasie drobno pokrój cebulę i posiekaj czosnek a następnie podsmaż je na dużej patelni na rozgrzanej oliwie, tak, aby cebula zrobiła się miękka - około 5 minut. Dodaj pokrojone pomidory (razem z sokiem), oregano, bazylię i płatki chilli. Duś bez przykrycia, aż pomidory zmiękną a sos zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmniejsz ogień. Do sosu pomidorowego dodaj serek naturalny i mieszaj, aż się całkiem rozpuści. Dodaj połowę parmezanu i wymieszaj. Dodaj do sosu świeży szpinak, zamieszaj i poczekaj, aż zwiędnie (około 3-5 minut). Na koniec dodaj makaron, wymieszaj i podgrzewaj, aż wszystko będzie gorące. Podawaj od razu po przygotowaniu
Spaghetti z cukinią
Spaghetti z cukinią
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 18
Tort śmietanowy z owocami
Tort śmietanowy z owocami
30-60 min. 8 średni
Głosów: 4215
Pomidory pod pierzynką
Pomidory pod pierzynką
30 min. 6 łatwy
Głosów: 60
Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym
Tajska zupa z...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 35
Kurczak w cieście z sosem czosnkowym
Kurczak w cieście z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3987
GULASZ Z KOLOROWYM MAKARONEM
GULASZ Z KOLOROWYM...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 186