Przepis konkursowy

NALEŚNIKOWE ESY FLORESY TRUSKAWKAMI ZAPIEKANE
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 1 szkl.
jajka, 2 szt.
mleko, 1 szkl.
zimna woda, 1 szkl.
masło, 3 łyżki (+ 1)
kakao, 1 łyżka
serek mascarpone, 250 g
cukier waniliowy, 1 łyżka
truskawki (mrożone), 200 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Magdalena (Kutno)
(Głosów: 2)


Zostań mistrzem kuchni

Mąkę przesiewamy do miski. Wbijamy 2 jajka. Wlewamy mleko, wodę, stopione masło. Delikatnie solimy. Miksujemy na gładką, jednolitą masę. Ok. 1 łyżki wazowej odlewamy do osobnej miseczki, dodajemy kakao i mieszamy. W białego ciasta smażymy naleśniki, na których ciemnym ciastem rysujemy esy floresy. Naleśniki odkładamy. Serek mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym. Truskawki delikatnie rozmrażamy (można w mikrofali przez 1-2 min.). Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Naleśniki układamy gładką stroną do góry. Smarujemy serkiem mascarpone, utykamy pojedynczymi truskawkami i rolujemy. Układamy w formie do zapiekania. Obsypujemy pozostałymi truskawkami, prószymy cukrem i zapiekamy przez 20 min. w 150 st. Podajemy na ciepło. (z podanej porcji ciasta powinno wyjść 6 naleśników).
Makaron nadziewany
Makaron nadziewany
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 7
PIZZA JAGLANA - bezglutenowa
PIZZA JAGLANA -...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 50
Deserek dla zakochanych
Deserek dla zakochanych
30 min. 2 łatwy
Głosów: 16
Pierś z kurczaka w szynce Szwarcwaldzkiej z mozarellą
Pierś z kurczaka w...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 97
Tort bezowy z malinami, serkiem mascarpone pod chmurką z czekolady
Tort bezowy z...
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 1
Domowa Pizza  Włoska
Domowa Pizza Włoska
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 8