Przepis konkursowy

PIECZEŃ DROBIOWA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mięso mielone drobiowe, 500 g
jajko , 4 szt
bułka tarta , 5 łyżek
kwaśna śmietana, 1 łyżeczka
cebula, 1 szt
sól, 1 łyżeczka
pieprz, 1 szczypta
ciasto francuskie Smakowite!, 1 arkusz
pieczarki, 400 g
marchew , 1 szt
natka pietruszki, 1 pęczek
żółtko, 1 szt
czosnek, 3 ząbki
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: Daria (Chełm)
(Głosów: 16)


Zostań mistrzem kuchni

Większą cześć pieczarek umyć, osuszyć, zetrzeć na tartce dodać drobniutko posiekaną cebulkę i przesmażyć na patelni ok.4-5 min. Mięso mielone mieszamy z jajkami , bułką tartą, śmietaną, posiekaną natką pietruszki czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przesmażonymi pieczarkami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, Z mięsa formujemy kulę. Układamy na blasze. Pięścią robimy wgłębienie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok. 190 C na ok. 5-7 minut. Ciasto francuskie rozwałkowujemy podsypując mąką. Wycinamy paseczki ( ja zrobiłam cienkie trójkąciki ). Przygotowanymi paseczkami obkładamy mięso jak na zdjęciu. Dobrze zlepiamy. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika na ok. 30 - 35 minut. W tym czasie czyścimy resztę pieczarek. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie z starta marchewką. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia mięsa układamy je na środku pieczeni. Smacznego
Sałatka z pietruszkowym pesto :)
Sałatka z...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 11
Aromatyczny Miodownik
Aromatyczny Miodownik
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 43
Kotleciki drobiowe z czerwoną soczewicą
Kotleciki drobiowe z...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 36
Śląski żurek ogórkowy
Śląski żurek ogórkowy
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 19
Risotto z warzywami
Risotto z warzywami
pow. 60 min. 4 łatwy
Głosów: 52
Bezy tradycyjne
Bezy tradycyjne
pow. 60 min. 6 średni
Głosów: 1001