Przepis konkursowy

PIEROGI ZE SZPINAKIEM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka, 1 i 1/2 + do podsypania
szpinak Baby Vital Fresh, 300 g
półtłusty twaróg, 250 g
czosnek, 2 ząbki
suszone pomidory, 6 sztuk
oliwa z oliwek Soleada,
sól,
pieprz,
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Katarzyna (Poznań)
(Głosów: 14)


Zostań mistrzem kuchni

Na oliwie przesmażyć posiekany czosnek , dodać opłukany i posiekany szpinak i smażyć chwilę . Wymieszać z twarogiem i drobno pokrojonymi pomidorami , doprawić solą i pieprzem . Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski . Wlać 1 szklankę wrzątku i starannie wymieszać łyżką . Gdy mąka wchłonie całą wodę , wyrobić rękami gładkie ciasto . Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy ok. 7 cm . Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi . W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju . Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia . Odcedzić . Podawać gorące
Biszkopt z malinami i chałwą pod cytrynową pianką
Biszkopt z malinami i...
pow. 60 min. 8 średni
Głosów: 3977
Kurczak w sosie estragonowym
Kurczak w sosie...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 86
Stek z tuńczyka na szpinaku
Stek z tuńczyka na...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4007
Piersi z kurczaka ze szpinakiem w cieście francuskim
Piersi z kurczaka ze...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 15
Pierś pod pierzynką
Pierś pod pierzynką
30 min. 2 łatwy
Głosów: 32
Sałatka Roszpunka
Sałatka Roszpunka
30 min. 4 średni
Głosów: 4080