Przepis konkursowy

PIERSI Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Zdjęcie przepisu
Składniki:
pierś z kurczaka, 1 szt
opakowanie ciasta francuskiego, 1 szt
mrożony szpinak, 60 dag
opakowanie sera feta, 1 szt
średnie cebule, 2 szt
ząbki czosnku, 2 szt
żółtko do posmarowania, 1 szt
sól, 1 g
pieprz, 1 g
Przygotowanie:
czas: 30 min. porcja: 8
poziom trudności: łatwy
Autor: kamila (bydgoszcz)
(Głosów: 15)


Zostań mistrzem kuchni

Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy cebula się zeszkli, dodać szpinak i dokładnie wszystko wymieszać. Przykryć patelnię pokrywką i dusić przez 10 min. Ser feta wyjąć z opakowania i pokroić w grubą kostkę (dzięki temu łatwiej będzie można go połączyć ze szpinakiem). Dodać do podduszonego wcześniej szpinaku. Mieszać na małym ogniu tak długo, aż wszystko ładnie się połączy. Odstawić.Pierś z kurczaka pokroić dokładnie tak samo jakbyśmy robiły zwykłe kotlety. Mięso rozbić i posypać z każdej strony solą i pieprzem. Można wstawić je na chwilkę do lodówki, będą bardziej zwarte. Jeśli mamy mrożone ciasto francuskie, należy wyjąć je z zamrażalnika 1 godzinę przed przygotowaniem dania. Ciasto wyjąć z opakowania i rozłożyć na posypanym mąką blacie (żeby nie przywarło). Delikatnie rozwałkować ciasto (ale nie może być zbyt cienkie). Dzielimy je na tyle części, ile wyszło nam kotletów z piersi. Ja miałam 8 kotletów, więc wykroiłam z ciasta 8 kwadratów. Bierzemy kotlet z kurczaka i smarujemy go na całości farszem ze szpinakiem (niezbyt grubo). Następnie zwijamy jak roladkę i wyrównujemy brzegi (jeśli coś wycieka, nie przejmujemy się, bo potem i tak zawiniemy to w ciasto francuskie). Gotową roladkę kładziemy na wycięty kwadrat z ciasta. Naciąć boki w paseczki tak, aby środek pozostał w całości, a paskami można było zawinąć kurczaka. Roladkę zawinąć ciastem, krzyżując paski od góry. To samo robimy z każdą roladką. Układamy na wysmarowanej olejem blasze. Wkładamy do piekarnika. pieczemy 30-40 min w temperaturze 180 stopni C.
Szpinakowa zapiekanka, czyli zdrowie na talerzu
Szpinakowa zapiekanka,...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 235
Spaghetti z wędzonym łososiem, pesto i szpinakiem
Spaghetti z wędzonym...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 1
Polędwiczka wieprzowa w pieprzu i kolendrze z konfiturą z czerwonej cebuli
Polędwiczka wieprzowa...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 41
Lekki sos twarożkowy - alternatywa dla majonezu
Lekki sos twarożkowy -...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 4305
Babeczki czekoladowe z wiśniami i kremem waniliowym
Babeczki czekoladowe z...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 229
Babka cytrynowo-imbirowa z białym pieprzem
Babka...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 89