Przepis konkursowy

PIZZA PARMA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I RUKOLĄ
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna , 500 g
ciepła woda, 250 ml
świeże drożdże , 30 g
sól, 0,5 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
oliwa z oliwek, 2 łyżki
koncentrat pomidorowy, 1 szt.
mieszanka ziół: bazylia,oregano i zioła prowansalskie, 20 g
pomidory w puszce, 1 szt.
szynka parmeńska typu włoskiego, 100 g
mozzarella, 1 szt.
świeża rukola, 100 g
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Katarzyna (Ząbki)
(Głosów: 101)


Zostań mistrzem kuchni

WYKONANIE: Drożdże rozpuszczamy w 250 ml ciepłej wody wraz z cukrem i dwiema łyżkami mąki. Dobrze mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, rozpuszczone drożdże, oliwę i sól.Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie (około 10-15 min). Gdy zdarzy się, że będzie za rzadkie, to dosypujemy mąki, zaś gdy przestanie się lepić, to odrobinę wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. W międzyczasie przygotowujemy okrągłą blachę do pizzy o śr. 25 cm. Smarujemy ją olejem. Następnie nastawiamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je i umieszczamy w formie do pizzy. Na ciasto nakładamy koncentrat pomidorowy, wymieszany wcześniej z ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano. Następnie kładziemy rozgniecione pomidory z puszki, pokrojoną w kostkę mozzarellę i kilka plastrów szynki parmeńskiej (zostawiamy 3,4 plastry by dodać je, gdy pizza będzie już gotowa). Gdy piekarnik się nagrzeje, wkładamy pizze na 10-15 minut. Po wyjęciu pizzy, na wierzch kładziemy rukolę, pozostałe plastry szynki parmeńskiej i delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego!:)
Stek z tuńczyka w skorupce z pieprzu, podany z bobem i rakami, emulsją z szampana i pianą z mleka kokosowego
Stek z tuńczyka w...
30-60 min. 2 trudny
Głosów: 208
Roladki z ciasta francuskiego nadziane jabłkiem
Roladki z ciasta...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 8
Naleśniki z serkiem Mascarpone
Naleśniki z serkiem...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 3
Szparagi w sosie holenderskim z prosciutto
Szparagi w sosie...
30 min. 2 łatwy
Głosów: 122
Zapiekanka serowo-ziemniaczana
Zapiekanka...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 5
Gołąbki w sosie śmietanowo- pieczarkowym
Gołąbki w sosie...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 13