Przepis konkursowy

PYRA NIEŹLE NADZIANA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
duże ziemniaki, 6 szt.
mięso mielone wołowe, 500 dag.
boczek wędzony plastry , 6 szt.
ser mozarella, 1 szt.
pieczarki, 16 szt.
śmietana 36%, 5 łyżek
warzywa mrożone na patelnię, opakowanie
ząbek czosnku, 2 sztuki
pęczek pietruszki,
pęczek kopru,
mąka, 5 łyżek
kostka bulionowa, 2 kostki
mleko, 100 ml
1/4 kostki masła,
oliwa z oliwek Soleada,
sól,
pieprz,
Przygotowanie:
czas: 30-60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Błażej (Poznań)
(Głosów: 39)


Zostań mistrzem kuchni

Ziemniaki myjemy i osuszamy. Nacinamy nożem i wydrążamy w nich otwory, do których nakładać będziemy mięsny farsz. Tak przygotowane ziemniaki oprószamy delikatnie solą i odstawiamy. Mięso mielone wołowe przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy i wysmażamy, dodając wyciśnięte ząbki czosnku (w zależności od preferencji smakowych), poszatkowanych kilka liści pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Pod koniec dodajemy 5 łyżek śmietany i mieszamy do połączenia. Tak przygotowany farsz nakładamy do każdego z ziemniaków. Na wierzch farszu nakładamy po plasterku mozarelli oraz po plastrze boczku wędzonego. Całość szczelnie zawijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 min. (do miękkości ziemniaka). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy warzywa i podsmażamy do miękkości doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec smażenia obsmażamy z każdej strony pieczarki. Aby przygotować sos do dania roztapiamy na patelni masło i dodajemy kilka łyżek mąki tworząc tzw. zasmażkę. Aby nie było grudek do mieszania używaj trzepaczki. Dolewaj rozpuszczone 2 kostki bulionu w szklance wody. Następnie dodaj posiekany koperek i 1/4 szklani mleka. Jeżeli lubicie gęstsze sosy możecie dodać w każdej chwili nieco więcej mąki. Po upieczeniu w piekarniku ziemniaków wykładamy je na talerz, obok wykładamy warzywa a całość lub same warzywa polewamy przygotowanym sosem. Wszystko przystrajamy natką pietruszki i delektujemy się pysznie nadzianą pyrą;-)
Coś dobrego i niedrogiego z mięsa mielonego
Coś dobrego i...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 4142
Chłodnik z pieczonych , młodych buraków ..z jogurtem greckim.
Chłodnik z pieczonych...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 29
Nadziewana Francuzeczka mięsem mielonym i szpinakiem
Nadziewana...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 3940
Szarlotka z kruszonką
Szarlotka z kruszonką
30-60 min. 8 łatwy
Głosów: 18
Ciasto z budyniem czekoladowym i kokosem
Ciasto z budyniem...
30 min. 2 średni
Głosów: 1653
Tort malinowo-śmietanowy
Tort malinowo-śmietanowy
30 min. 8 łatwy
Głosów: 3