Przepis konkursowy

BEZA PAVLOVEJ W 2 WARIANTACH
Zdjęcie przepisu
Składniki:
Jajko L, 4 szt.
Cukier puder, 200 lub 400g
Sól, szczypta
Mąka kukurydziana, 1 płaska łyżeczka do kawy
Ocet jabłkowy, 1 łyżeczka do kawy
Śmietana do deserów 30+%, 0,5 l
Miękkie owoce sezonowe, 200 g
Jadalne płatki kwiatów, kilkanaście
Listki mięty, kilkanaście
Twarożek Mascarpone, 250 g
Orzechy włoskie, 200 g
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 8
poziom trudności: trudny
Autor: Mikołaj (Łódź)
(Głosów: 30)


Zostań mistrzem kuchni

Najpierw robimy 2 sztuki bezy: ubijamy 4 białka ze szczyptą soli tak długo, aż naczynie z pianą będzie można odwrócić do góry dnem. Następnie dodajemy ocet winny, mąkę kukurydzianą i po trochu cukier puder. Miksujemy masę na średnich obrotach do momentu, aż naczynie będzie można obrócić do góry dnem. Właściwe obroty miksera są największym sekretem dobrej bezy. Następnie z ubitej piany formujemy 2 krążki i suszymy w piekarniku w temperaturze 130-150 stopni tak długo, aż beza będzie al dente, czyli twarda na zewnątrz, a miękka w środku. Dobrze jest wylać placki na podkładkę silikonową, lub teflonową. W czasie, gdy placki się studzą - przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę do deserów i łączymy z owocami. Tą masą przekładamy placki. Na wierzchu dekorujemy owocami, płatkami kwiatów i listkami mięty. Można też zrobić krem z Mascarpone: ubijamy kogel-mogel z 4 żółtek i 200 g cukru i powoli dodajemy Mascarpone; do gotowej masy dodajemy orzechy włoskie.
Zupos-Kremos Paprikos
Zupos-Kremos Paprikos
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 85
Babeczki z malinami
Babeczki z malinami
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 13
Mielone z piersi kurczaka z puree ziemniaczanym i marchewką
Mielone z piersi...
30-60 min. 4 średni
Głosów: 3227
Lumaconi zapiekane, mielonym nadziane
Lumaconi zapiekane,...
pow. 60 min. 2 średni
Głosów: 4858
Włoska pizza na cienkim cieście
Włoska pizza na...
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 101
Aromatyczny łosoś pod indyjską chmurką
Aromatyczny łosoś pod...
pow. 60 min. 4 średni
Głosów: 4402