Składniki:
jaja, 5+ 3 żółtka do budyniu
cukier, 1 szklanka + 2 łyżki do budyniu
mąka ziemniaczana, 1 1/2 szklanki + 2 łyżki do budyniu
masło , 200g+200g do masy
soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
kakao, 2 łyżki
mleko, 500 ml
mąka kukurydziana, 2 łyżki
olejek waniliowy, kilka kropel
banany, 3-4 sztuki
orzechy laskowe, 1/2 szklanki
opcjonalnie: masa marcepanowa, 1 opakowanie
opcjonalnie: krokant, 1/2 szklanki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min.
porcja: 8
poziom trudności: średni
Autor:
Monika (Radziechowy)
(Głosów: 4132)
Składniki na biszkopt, na tortownicę 26 cm: 5 jaj w temperaturze pokojowej; 1 szklanka cukru; 1 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g masła; płaska łyżeczka sody oczyszczonej; 2 łyżki kakao. Piekarnik nagrzać do 170 stopni bez termoobiegu. Masło rozpuścić. Jaja ubić mikserem na wysokich obrotach, dodając cukier w małych porcjach. Ubijać około 10 minut, aby masa była bardzo dobrze ubita. Odstawić mikser, przesianą mąkę wraz z sodą oraz kakao za pomocą rózgi lub łyżki ostrożnie połączyć z jajkami tak, aby nie zniszczyć delikatnych pęcherzyków powietrza powstałych przy ubijaniu. Gdy masa dobrze się połączy, wlać wrzące masło, delikatnie wymieszać. Przelać masę do natłuszczonej tortownicy (tylko spód, nie smarujemy boków), piec ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, energicznie odstawić (uderzyć) na blat - dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystudzenia. Masa budyniowa: 500 ml mleka; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki mąki kukurydzianej; 2 łyżki cukru; 3 żółtka; 200 g miękkiego masła; Olejek waniliowy. Odlać 1/2 szklanki mleka, pozostałe mleko zagotować. Do połowy szklanki mleka dodać mąki, cukier i żółtka, wymieszać. Dodać do wrzącego mleka, ugotować budyń, ciągle mieszając. Odstawić do wystudzenia. Gdy budyń będzie zimny, utrzeć masło mikserem, dodawać po łyżce budyniu, ubijać do połączenia składników. Można dodać kilka kropli olejku waniliowego. Przełożenie: Masa krówkowa - gotowa puszka; 3-4 banany; orzechy laskowe lub krokant. Biszkopt przekroić na trzy części (ten rodzaj biszkoptu kroi się bardzo dobrze), nie trzeba go nasączać, jest delikatny i bardzo kruchy. Masę krówkową odrobinę podgrzać, rozsmarować połowę na pierwszym blacie. Pokrojone banany ułożyć na masie krówkowej, posypać pokrojonymi orzechami laskowymi (u mnie - krokant), wyłożyć 1/3 masy budyniowej, przykryć drugim blatem. Nałożyć warstwy tak samo: masa krówkowa, banany, orzechy, masa budyniowa, ostatni blat biszkoptu. Wierzch i boki posmarować resztą masy budyniowej, boki udekorować orzechami (u mnie: krokant z okruszkami biszkoptu powstałego ze ściętego, zbyt wyrośniętego stożka), górę udekorować plasterkami banana lub masą marcepanową (u mnie: masa marcepanowa, dekoracje z masy marcepanowej oraz czekolady). Uwaga: przygotowując tort dla osób z celiakią należy zwrócić uwagę na możliwość wystąpienia śladowych ilości glutenu w kakao, krokancie czy czekoladowej dekoracji.