Przepis konkursowy

BUŁECZKI Z NEKTARYNKAMI
Zdjęcie przepisu
Składniki:
mąka pszenna, 0,6 kg
drożdże, 6 dag
jaja, 3 szt.
żółtko, 1 szt.
cukier trzcinowy DIAMENT, 4 łyżki
masło, 0,1 kg
mleko, 1 szkl.
cynamon, 1 łyżeczka
papier do pieczenia, do wyłozenia foremki
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 2
poziom trudności: łatwy
Autor: Halina (Muninna 37-514 ul 3 MAJA 37)
(Głosów: 7)


Zostań mistrzem kuchni

W Biedronce kupuję: jajka, cukier trzcinowy DIAMENT, masło w osełce 0,5 kg, mleko Mleczna Dolina 3,2%, drożdże, nektarynki. Bułeczki z nektarynkami. Na ciasto potrzeba: 60 dag mąki pszennej; 6 dag drożdży; 3 całe jaja i jedno żółtko do posmarowania bułeczek; 4 łyżki cukru trzcinowego DIAMENT do ciasta i około 2 łyżek do posypania bułeczek; 10 dag masła; Szklanka mleka. Jajka utrzeć z cukrem. Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Gdy ruszą połączyć z masą jajeczna, mąką i rozpuszczonym masłem. Ciasto powinno być dość luźne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podzielić na 16 równych porcji, rozpłaszczyć, kłaść porcję nektarynki (½ nektarynki podzielona na 4 części) posypać cynamonem. Zlepić. Wyjdzie 16 bułeczek. Gotowe bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżeczką wody. Posypać cukrem (cukier DIAMENT nie rozpuszcza się). W piekarniku ustawić temperaturę 180 °C i piec 25 minut.
Wieprzowina z brokułem i pieprzem
Wieprzowina z brokułem...
30 min. 4 łatwy
Głosów: 42
Jesienna zupa dyniowa
Jesienna zupa dyniowa
30-60 min. 4 średni
Głosów: 2
Ciasto czekoladowe z kremem mascarpone i owocami
Ciasto czekoladowe z...
pow. 60 min. 8 łatwy
Głosów: 20
Faszerowana papryka
Faszerowana papryka
30-60 min. 4 łatwy
Głosów: 13
Owocowa beza
Owocowa beza
30-60 min. 8 średni
Głosów: 42
Makaron z tuńczykiem
Makaron z tuńczykiem
30 min. 4 łatwy
Głosów: 58