Przepis konkursowy

CUKINIA FASZEROWANA
Zdjęcie przepisu
Składniki:
cukinia, 3szt
mięso mielone, ok.500g
pieczarki, 4-5 szt.
papryka, 1szt
czosnek, 2-3 ząbki
cebula, 1 szt
żółty ser, 1 op. 150 g
boczek wędzony, 1 op. 150 g
koncentrat pomidorowy, 190g
sól, pieprz, oregano, szczypta
olej, 50 ml
Przygotowanie:
czas: pow. 60 min. porcja: 4
poziom trudności: łatwy
Autor: Anna (ŁÓDŹ)
(Głosów: 16)


Zostań mistrzem kuchni

Mięso mielone podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Następnie pieczarki, paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do farszu. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, dołożyć koncentrat pomidorowy. Cukinię umyć i przekroić na połowę. Wydrążyć środek. Posolić i odstawić. Plastry boczku przesmażyć na patelni. Następnie ułożyć je w środku cukinii. Na boczek układamy przygotowany farsz. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Układamy przygotowane cukinie w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 min. w 180 st. Cukinię podajemy np. na surówce z rukoli.
Sałatka z figami
Sałatka z figami
30 min. 2 łatwy
Głosów: 15
Naleśniki ze szpinakiem na ostro
Naleśniki ze...
30-60 min. 6 łatwy
Głosów: 11
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami
Chleb żytni na...
30 min. 8 łatwy
Głosów: 4
Klopsiki wołowe w sosie grzybowym
Klopsiki wołowe w...
30-60 min. 2 łatwy
Głosów: 2
Malinowe tiramisu
Malinowe tiramisu
30 min. 6 łatwy
Głosów: 4
Pancakes maślankowe
Pancakes maślankowe
30 min. 6 łatwy
Głosów: 27